CodeArt Studio
NaslovnaSvetAbazović uputio pismo podrške Zelenskom

Abazović uputio pismo podrške Zelenskom

Premijer Crne Gore Dritan Abazović uputio je pismo podrške predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom u kojem je poručio da Crna Gora stoji čvrsto uz ukrajinske prijatelje.

Kako se navodi u pismu koje je Vlada Crne Gore objavila na svom Tviter nalogu, Abazović je uputio izraze iskrenog saučešća povodom stradanja i gubitka velikog broja života nevinih ukrajinskih građana.

“Nemerljivom hrabrošću i dostojanstvom Vaš narod i Vi lično, svakodnevno zadivljujete celi svet. U ovom brutalnom i ničim izazvanom bezumlju rata, Ukrajina brani od agresije ne samo svoju domovinu nego i celu Evropu, kao i demokratske vrednosti i civilizacijske norme na kojima počiva savremeni svet”, navodi se u pismu.

Abazović je naveo da je Zelenski zajedno s ukrajinskim građanima, više nego iko, čuvajući svoju zemlju, čast i dostojanstvo, pokazao da je Evropska unija mnogo više od 27 država članica i da se može i mora braniti van svojih sadašnjih granica.

“Zbog toga, pored ostalog, crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište. Crna Gora se, kao država kandidat za članstvo u EU, koja je najdalje odmakla u pregovorima, zalaže za ubrzano pridruživanje u skladu sa zaslugama. Politika proširenja je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije i želimo da tako i ostane. Pored toga, u potpunosti smo usklađeni sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i beskompromisno smo prihvatili sve restriktivne mere i sankcije Ruskoj Federaciji kao znak bezrezervne podrške evropskom zajedništvu u odbrani naših civilizacijskih vrednosti”, naveo je Abazović.

Kako je dodao, Crna Gora podržava namere i želje Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i nada se da će u tome i uspeti.

“Na raspolaganju smo da i u praktičnom smislu podelimo naše iskustvo u procesu pregovora na način koji je Vama najprihvatljiviji. U skladu sa pomenutim, verujem da bi naš skori telefonski razgovor doprineo utvrđivanju daljih mogućnosti pružanja podrške Vlade Crne Gore, NATO zemlje koja doprinosi sa ostatkom Alijanse globalnoj bezbednosti i sigurnosti”, navodi se u pismu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno