CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoVučić za RTS: Neće biti lako, borićemo se...

Vučić za RTS: Neće biti lako, borićemo se…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je naša zemlja, zbog krize u svetu, de fakto uvela vanredno stanje. Ukazao je na probleme, kao što je povećana potrošnja, na primer šećera.

„Samo u Delezu juče prodato je 89,3 tona šećera. Imamo šećera dovoljno, ali logistika ne može da postigne da pokrije veliku potražnju. Iz celog regiona dolaze kod nas da kupuju“, rekao je on.

Vučić je ukazao da su kod nas najjeftiniji šećer, ulje, sada i benzin, pa iz celog regiona dolaze da kupuju u Srbiji.

On je poručio da građani moraju da razumeju da neće biti jednostavno, i da to nije naša krivica, ali je obećao da će vlasti da se bore.

O dolasku Šolca

On je rekao da bi nemački kancelar Olaf Šolc došao u Beograd i da je šef ruske diplomatije danas posetio Srbiju, kao i da to sada može da kaže.

Kaže da će Šolc svakako doći u Beograd sa teškim porukama za nas koje se mnogim neće dopasti.

“Tih nekoliko sati sa Šolcem su od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner i najveći u svemu, najveći investitor, ulaže u fabrike, zapošljava 77.000 ljudi. Hvala kancelaru Šolcu, uvek sam oprezan i odgovoran, ali je bio korektan toliko da su iz njegovog kabineta oni rekli da čak i ako Lavrov dođe, doduše posle nekih mojih izjava, da bez obzira na to Šolc uvek vidi rešenje u razgovorima i u direktnom angažmanu i da će svakako doći”, naveo je Vučić gostujući na RTS.

Predsednik Srbije je naglasio da voli iskren razgovor i kada neko želi da čuje našu argumentaciju za KiM.

“Ne moze teritorijalni integritet da važi za Ukrajinu, a ne za Srbiju. Ako ne važi onda recite bar da razumete našu poziciju. Čekaju nas mnogo vazni razgovori narednih dana. Imamo Otvoreni Balkan, imamo Sijarta, Šolca. Gotovo iste večeri, gotovo zajedno sa Šolcem, samo što on ide svojim avionom, idemo 10 ili 11. na samit u Atini, Solunu, samit oko Jugoistočne Evrope, gde će biti Zapadni Balkan, Bugarska i Grčka i gde dolaze i Nemci”, rekao je Vučić.

Dodaje da nije optimista za sitauciju u svetu.

“Imam veom loš osećaj za sveukupne prilike u svetu, naše je da se borimo i uradimo sve što možemo za svoju zemlju i živimo koliko možemo normalno i hvala narodu koji to razume.

O novoj Vladi Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras značajne promene u Vladi Srbije, ali i beogradskoj vlasti.

Vučić je, za RTS, istakao da od naredne vlade očekuje da vodi snažnom ubrzanju u evropskim procesima, ali da donosi nezavisno, samostalno odluke, da se ne odriče svoje politike na prvi telefonski poziv.

„Znate li koliko političara znam kada ih pozove treća sekretarica, četvrtog sekretara neke od ambasada koji se odmah uplaše”, rekao je Vučić,

Na pitanje da li zna ko će biti u vladi kazao je da razgovara sa saradnicima o tome.

„Razgovaram sa saradnicima. Svakako će biti značajnih promena od grada, što će se uskoro videti, do vlade Srbije“, rekao je Vučić.

Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja, ali Srbija mora da donese zakljucak koji je jasan i nedvosmislen i da pozuri na svom evropskom putu, jer je to najbolje za Srbiju, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da to ne mora da bude nalepse, ali da je najbolje za našu decu i da zato Srbija mora da gleda šta će da uradi do decembra, jer je sasvim izvesno da u junu kada je reč o EU nećemo ništa napredovati.

Napomenuo je da zato razmišlja da li će i da ide na samit o Zapadnom Balkanu krajem juna, jer u junu neće dobiti ništa kada su u pitanju pregovori sa EU.

“Srbija neće dobiti nista u junu, nemam sumnje, ali Srbija ne sme da odustane nego mora da se postara, da nova vlada radi da bismo u decembru dobila mnogo toga, kao sto je to bilo prošlog decembra i samo smo mi dobili”, rekao je Vučić.

Otvoreni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak i sredu na Samitu na Ohridu, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, za koju ponavlja da je i do sada donela značajnu korist za sve tri države koje u njoj učestvuju, i da je otvorena za sve, ali da nikoga ne želi da moli da joj se priključi.

Sutrašnjoj večeri lidera na Ohridu prisustvovaće i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a na pitaje da li to znaci da ta inicijativa postaje primamljiva i za druge, kaže da to ne zna, da je “sit moljakanja”.

“Abazović i Tegeltija dolaze kao posmatrači. Sit sam tog moljakanja, imamo Otvoreni Balkan, Srbija, Severna Makedonija i Albanija s utu, ko hoće da se pridruži, hoće, a ko neće, ne pada mi na pamet da molimo”, rekao je Vučić za RTS.

Kako je rekao, tri zemlje već sprovode u delo sve što se tiče radnih dozvola, a da je ostalo da još jedna od ove tri države završi zakonodavnu inicijativu, kako bi se ideja i sprovela u delo.

Na Samitu na Ohridu biće potpisana četiri sporazuma, o prizanju diploma, o saradnji u oblasti trgovine i turizma i o saradnji u oblasti kulture i poreskih uprava.

“To su važne oblast ii svakako će doneti korist svima”, naglasio je Vučić

Istakao je da je trgovinska razmena sa Albanijom i Severnom Makedonije u drastičnom porastu, što je u interesu svih.

“Imamo povećanje od 28 odsto i 31 odsto trgovinske razmene u prethodnim mesecima, sa te dve zemlje. To su veliki pomace, važne stvari, a ”Otvoreni Balkan” izvanredan projekat, i mi ćemo to da guramo”, rekao je Vučić.

Srećan je, kaže, zbog reči koje je čuo od Sergeja Lavrova o Otvorenom Balkanu, ali i što će se Gabrijal Eskobar obratiti na Samitu, dodajući da su SAD od početka podržavale inicijativu “Otvoreni Balkan” za razliku od Evrope.

Jednog dana kad budem mogao slobodno da pričam, svašta bih mogao da ispričam, zaključio je Vučić. (RTS)

Povezane objave

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno