CodeArt Studio
NaslovnaKosmetVjosa Osmani objavila spot o "istorijskom nasleđu Kosova", reagovao Petar Petković

Vjosa Osmani objavila spot o “istorijskom nasleđu Kosova”, reagovao Petar Petković

Predsednica Kosova Vjosa Osmani objavila je na Tviteru spot za koji tvrdi da prikazuje “prirodne lepote i kulturno-istorijsko nasleđe” Kosova.

Foto Tviter

U jednominutnom video klipu pojavljuju se kadrovi, između ostalog, jezera Gazivode, mosta Devet Jugovića, Terzijskog mosta kod Đakovice, Šar planine, Tvrđave Novo Brdo na kojoj je istaknuta kosovska zastava…

„Kosovo u jednom minutu. Ovaj video je putovanje kroz neke od naših najlepših prirodnih lepota, kulturno-istorijsko nasleđe i naše živahne gradove“, napsiala je Osmani.

Reagujući na ovaj snimak, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je kosovskoj predsednici Vjosi Osmani da većina znamenitosti koje se vide u spotu pripada srpskom nasleđu na Kosovu i Metohiji i da to nijedan video spot ne može da promeni.

Foto Kancelarija za KIM

Petković je na Tviteru Osmanijevoj poručio da pronađu svoje kulturno nasleđe i da ne prisvajaju tuđe i naveo da je kosovsko nasleđe kuća Džafera Deve.

“Pronađite svoje, nemojte prisvajati tuđe! Većina spomenika koje pominjete deo je srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji i nijedan video snimak to ne može da promeni. Bolje snimite kuću Džafera Deve, to je vaše nasleđe”, istakao je on.

Spot koji je kosovska predsednica Vjosa Osmani objavila na Tviteru u kojem su, kako je predstavila, prikazane „lepote i kulturno-istorijsko nasleđe” Kosova je nastavak propagande da se sve srpsko na Kosovu zaboravi i pretvori u albansko, kaže za Kosovo onlajn istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić.

Gudžić ističe da je poslednjih godina prisutna tendencija koja ima za cilj da srpsko kulturno nasleđe na Kosovu predstavi kao albansko i da takav narativ potiče od kosovskih vlasti.

„Datum 17. mart 2004. godine je pokazao da nije dovoljno uništiti samo srpske crkve i manastire, već je potrebno kod običnih ljudi izbrisati sećanje na srpsko prisustvo na ovim prostorima. Sve ovo što se dešava godinama unazad je zapravo nastavak te politike i narativa koji za cilj ima da srpsko kulturno nasleđe predstavi kao albansko“, kazao je Gudžić. (Kosovo onlajn)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno