CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaVučić dobio pismo, Nemačka i Francuska od njega traže odluku o Kosovu

Vučić dobio pismo, Nemačka i Francuska od njega traže odluku o Kosovu

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc su uputili zajedničko pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su na njega apelovali da pokaže “maksimalnu odlučnost i spremnost” da donosi teške odluke, “koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU”. U pismu se navodi da su nedavne tenzije pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.”

-Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred, naveli su Šolc i Makron u pismu Vučiću.

Makron i Šolc su naveli da su zajedničko pismo uputili “u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana”.

“Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan”, napisali su nemački kancelar i francuski predsednik.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU”, navodi se u pismu, uz izražavanje nade da će ova inicijativa naići na Vučićevo “interesovanje i podršku”, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno