CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaAleksić (NS): Poljoprivrednicima dizel za 120 dinara po litru, ograničiti marže trgovcima

Aleksić (NS): Poljoprivrednicima dizel za 120 dinara po litru, ograničiti marže trgovcima

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da ograniči cenu dizela za poljoprivrednike na 120 dinara po litru, i da duplo poveća podsticaje za poljoprivredna gazdinstva, a da trgovcima ograniči marže, jer hrana poskupljuje nauštrb proizvođača i građana “kojima su poskupljenja postala neizdrživa”.

“Korist imaju veliki monopolisti i trgovinski lanci koji povećavaju marže i cene, dok proizvođači voća, povrća, mleka i tovljenika za mesnu industriju ne dobijaju više nego prethodnih godina”, rekao je Aleksić u seoskom gazdinstvu Momira Šaponje u razgovoru sa poljoprivrednicima opštine Šid.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Aleksić je pozvao vlast “da hitno obavi rebalans budžeta kako bi se duplirali podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju i da se uvedu programi kojima bi se agresivnim podsticajnim merama odmah direktno upumpao novac poljoprivrednim gazdinstvima”.

“Mora se tačno označiti rok kako bi proizvođjači znali kada će dobiti novac. Potrebno je napraviti programe u zavisnosti od vrste poljoprivredne proizvodnje i raspisati nove konkurse na osnovu kojih bi poljoprivrednici dobili sredstva”, dodao je Aleksić.

Istakao je da će Srbija imati veliki problem da održi poljoprivrednu proizvodnju ako ove mere ne budu hitno sprovedene i da je “poslednji trenutak da država hitno reaguje” i uloži novac u proizvodnju hrane.

Potpredsednik Narodne stranke, koji se bavi poljoprivredom u Trsteniku, rekao je da je ratarima neophodno povećati subvencije sa 8.000 dinara po hektaru na 24.000 dinara, zbog povećanih troškova proizvodnje.

“Proizvođači mleka ne mogu da opstanu, jer danas litar mleka u Srbiji košta kao litar vode. Proizvođači tovljenika nemaju gde da prodaju svoju junad i svinje, jer Srbija uvozi svinjsko meso. Drastično su povećane cene repromaterijala, đubriva, pesticida, radne snage i dizela, dok cene po kojima poljoprivrednici prodaju svoju robu minimalne”, naveo je Aleksić.

Aleksić je nakon razgovara sa ratarima, proizvođačima mleka i odgajivačima tovljenika naveo da Srbija ima dovoljno potencijala da nikada ne bude gladna i da će biti dovoljno hrane, ali da je moguće ostvariti i značajnu zaradu izvozom ako se hitno budu sprovedene neophodne mere, kao i da je to “moguće uraditi u veoma kratkom roku”.

“Svi poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali su zatražili hitnu podršku države kako bi mogli da održe proizvodnju i svi su ukazali na iste probleme – da je poljoprivreda na izdisaju i da su poljoprivredna gazdinstva na ivici opstanka, te da mnogi od njih prestaju da se bave proizvodnjom”, rekao je Aleksić. 

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno