CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoPrepucavanje autorke filma "Quo vadis, Aida" i Radio televizije Srbije

Prepucavanje autorke filma “Quo vadis, Aida” i Radio televizije Srbije

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić rekla je da joj je tokom pregovora oko mogućnosti prikazivanja filma “Quo vadis, Aida” na RTS neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ona je kazala da je za nju to neshvatljivo.

-Meni je to neshvatljivo. Zašto o tome treba da se pita predsednik države? Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države, kazala je Jasmila Žbanić, čiji je film “Quo vadis, Aida” prikazan na Autonomnom festival žena u Novom Sadu.

Ovim povodom reagovala je Radio televizija Srbije koja je u svom saopštenju navela da “Jasmila Žbanić nastavlja da pritiska RTS da emituje njen film “Quo vadis Aida.”

-Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da “Aida” mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji. Odmah posle premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu, što se u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa , navodi RTS na svom sajtu.

O tome što Jasmila Žbanić tvrdi da joj je na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma “Quo vadis Aida’ moraju konsultovati sa Vučićem”, ova medijska kuća navodi da se ovakve tvrdnje obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanela šteta onome na koga se vest odnosi.

-RTS će tako i tretirati ovu izjavu Jasmile Žbanić sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao. Dotad, smatraćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljka “Aide” nikada o prikazivanju filma na RTS nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi RTS u saopštenju u kojem se dodaje i to da se “ponekada učini kao da je film snimala samo zato da bi se prikazao na RTS.”

Povezane objave

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno