CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoŠest godina od pokušaja puča u Turskoj obeležava se u Novom Pazaru

Šest godina od pokušaja puča u Turskoj obeležava se u Novom Pazaru

U Muzeju Ras u Novom Pazaru sutra će biti obeležen 15. jul Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, odnosno, šesta godišnjica pokušaja puča u Turskoj. Muzej Ras za ovu priliku pripremio je izložbu slika i bogat umetnički program, a manifestacija počinje u 11 sati.

Povodom šeste godišnjice pokušaja puča predsednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane da prisustvuju programu koji će biti održan sutra na trgu Sarachane u Istanbulu.

-Bićemo na trgu Sarachane u Istanbulu na godišnjicu 15. jula, kada smo pokušaj državnog udara pretvorili u veliki ep i sprečili zle ruke koje su nasrnule na našu domovinu. Pozivam sve naše građane na skup na kojem ćemo obeležiti našu slavnu borbu i prisetiti se naših šehida, kazao je Erdogan u poruci na društvenim mrežama.

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy upozorio je u poruci povodom godišnjice pokušaja puča u njegovoj zemlji kako je teroristička organizacija FETO pretnja nacionalnoj sigurnosti svake zemlje u kojoj je aktivna, javlja Anadolu Agency.

-Zemljama u kojima postoje strukture FETO-a govorimo: ‘FETO je pretnja i vašoj nacionalnoj sigurnosti i zbog toga je neophodno da napravite potrebne korake’. U ovoj fazi, možemo kazati da nam Srbija pruža veliku podršku. Među prvim liderima koji su zvali našeg predsednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon pokušaja puča bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ovoj zemlji zahvaljujemo na podršci u našoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, istakao je ambasador Aksoy.

Rekao je kako se podrška Srbije Republici Turkiye u vezi s borbom protiv terorističke organizacije FETO nastavlja i dalje te kako Srbija prednjači kada su u pitanju balkanske zemlje u vezi s podrškom koju pruža, što je u direktnoj vezi s dobrim odnosima Ankare i Beograda.

-Borba protiv FETO-a nije borba koja se može završiti za dan. Kako se ona nastavlja u Turkiye, tako se nastavlja i izvan granica naše zemlje. Teroristička organizacija FETO posebno kroz manipulacije o nekom dobrotvornom radu pokušava ojačati strukture izvan Turkiye i, pored političkih, pokušava ostvariti i neke ekonomske interese, a mi o opasnosti koju ona predstavlja govorimo u svakoj prilici, upozoravamo zemlje koje treba upozoriti, tražimo podršku u vezi s ekstradicijom traženih terorista FETO-a i naša borba u tom smislu se nastavlja, poručio je Aksoy, a prenosi Anadolija.

-Teroristička organizacija FETO odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine. Reč je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a. Članovi te terorističke organizacije godinama su, nameštanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike, piše Anadolija.

Dalje se navodi da je nekoliko godina kasnije usledio i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

-Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe, piše Anadolija.

Povezane objave

1 KOMENTAR

  1. Bila sam u Istanbulu te noći i svedočim da je bilo strašno. Narod je odbranio državu i to je za divljenje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno