CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoEkološke organizacije osnovale Eko blok, među njima i ZZNP

Ekološke organizacije osnovale Eko blok, među njima i ZZNP

Osam ekoloških organizacija iz Srbije, među kojima i Inicijativa Za zdrav Novi Pazar, formirale su Eko blok koji će se baviti zagovaranjem mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i vode.

Haris Ibrahimović iz Inicijative Za zdrav Novi Pazar rekao je za Infolid da je vazduh u ovom gradu najzagađeniji u Evropi.

Foto Infolid

-To je dokumentovano. Alarmantno je stanje i sa rekama u koje se ulivaju otrovne otpadne vode, krv iz klanica, razne hemikalije, imali smo slučaj da se u centru grada izlivao mazut koji je uništio reku Rašku. Stalno govorimo o dostojanstvu čoveka, ali moramo poštovati i dostojanstvo prirode, rekao je Ibrahimović. 

Dodao je da je zato osnovan Eko blok koji će, kako je kazao, biti nadzorni faktor ekološkog života u Novom Pazaru. 

Foto Infolid

-Nećemo se baviti samo mapiranjem problema, nudićemo rešenja, a mapiraćemo one koji izbegavaju da rešavaju ekološke probleme, kazao je Ibrahimović. 

Eko blok čine još Nacionalna ekološka organizacija, Centar za održivi razvoj Srbije, Pokret Tvrđava, i-Revolucija, Polekol, Tim 42 i Eko Barajevo. 

Foto Infolid

-Tražimo obavezujuću saradnju, i primoravanje ako treba, sa inatitucijama koje jedino mogu da reše ekološke probleme. Mi ne možemo da radimo posao države ali možemo da ih primoravamo da oni rade ono što je njihova obaveza. Zahtevaćemo od institucija da sprovode zakone i reaguju na njegovo kršenje. Jedan od naših ciljeva je zagovaranje za povećanje republičkih i lokalnih budžeta za zaštitu životne sredine, rekao je Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke organizacije.

Foto Infolid

Eko blok je nova mreža udruženja građana, strukovnih ekoloških organizacija, stručnjaka i ekoloških aktivista koja je osnovana radi unapređenja zdravlja građana i životne sredine u Srbiji. 

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno