CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoAlbinova ramazanska pitica u Staroj čaršiji

Albinova ramazanska pitica u Staroj čaršiji

Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice celog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Staroj čaršiji u Novom Pazaru.

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat preneo je na sina Besima koji je svoj radni vek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari “pekao” zanat sve dok u potpunosti nije nasledio ovaj posao.

Foto Infolid

I danas, pored Albina su njegova deca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

-Ovu pekaru je otvorio moj pradeda pre više od 80 godina, kazala je za Infolid Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Foto Infolid

Ispred njene pekare satima pre iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

-Gužve su ogromne, gotovo ceo grad bude ovde, kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih dela pa su tako vlasnici ove pekare doneli važnu odluku.

Foto Infolid

-Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, delimo ih besplatno, kazala je Melita.

Foto Infolid

Receptura je stara skoro jedan vek. Tu se ništa nije promenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu menjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio pre osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

Foto Infolid

-Najbolje su pitice ovde. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom decom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus, kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

Foto Infolid

U Novom Pazaru postoji još nekoliko starih pekara u kojima se somuni, pitice, peku na kamenu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno