CodeArt Studio
NaslovnaSvetPredsednički i parlamentarni izbori u Turkiye, glasa 64 miliona birača

Predsednički i parlamentarni izbori u Turkiye, glasa 64 miliona birača

Birališta širom Turskoj biće otvorena sutra u 8 sati po lokalnom vremenu, čime će početi glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima, javlja Anadolija.

Građani Turske glasaće na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a biraće između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa po prvi put.

Aktuelni predsednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosledu na glasačkom listiću, kandidati su za predsednika Turkiye. Četvrti kandidat Muharrem Ince, ranije je povukao kandidaturu.

Aktuelni predsednik Erdogan kandidat je Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi. Kemal Kilicdaroglu je kandidat opozicionog Nacionalnog saveza, predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP). Sinan Ogan je kandidat ispred Saveza predaka, dok je Muharrem Ince bio kandidat svoje Partije domovine, pre povlačenja kandidature u četvrtak.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni rezultati biće objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno