CodeArt Studio
NaslovnaSvetDoživite Ramazan i Bajram u Istanbulu

Doživite Ramazan i Bajram u Istanbulu

Istanbul, grad na dva kontinenta, dom je nekim jedinstvenim ramazanskim običajima.

Iako je Ramazan, poznat u turskoj kulturi kao „Sultan jedanaest meseci“, mesec saosećanja, samokontrole, udeljivanja, odanosti i posta, u Istanbulu se ovaj mubarek mesec obeležava na jedinstven način.

Ramazan ove godine pada između 23. marta i 20. aprila i posetioci Istanbula u to vreme mogu učestvovati u posebnim ramazanskim običajima i kulturi grada i posmatrati ovaj mubarek mesec u okruženju gde se ljudi trude da pokažu ljubav, širokogrudost i toleranciju.

Istanbul dočekuje Ramazan sa zastavama koje slave osmansko nasleđe, razapetim između minareta džamija. Ovi osvetljeni natpisi ističu duhovnu atmosferu Ramazana porukama mira, dodajući slikovitost već jedinstvenom pejzažu Istanbula.

Još jedna prekrasna ramazanska tradicija kojoj se odaje veliko poštovanje su ramazanski bubnjari. Ovi muzičari šetaju ulicama pre zore, bubnjaju i recituju stihove o Ramazanu kako bi probudili ljude za sehur pre ezana u zoru.

Ramazanski post je svakodnevni ritual, koji počinje ezanom u vreme sehura, i završava se večernjom molitvom i zvucima topovske paljbe. Duhovni aspekt posta proteže se do iftara – večernjeg obroka koji prekida post, a koji se služi na obilnim stolovima. Gosti obično iniciraju prekidanje posta gutljajem vode i sa nekoliko maslina ili hurmi, pre nego što nastave sa iftarom.

Dok iftarski stolovi u kućama građana Istanbula odražavaju obilje meseca Ramazana, gradski kafići i restorani nude bogate menije sa tradicionalnim jelima, uključujući i sveže pečeni ramazanski hleb koji grad prožima primamljivom mirisom. Postovi koji se prekidaju za zajedničkim iftarskim stolovima na gradskim trgovima naglašavaju važnost jedinstva i deljenja.

Tokom Ramazana, posetioci mogu da dožive duhovno zadovoljstvo prekida posta na zajedničkom iftaru ili večeraju u nekom od brojnih restorana sa posebnim iftarskim menijima sa raznim osmanskim i turskim jelima. Ramazan je takođe vreme kada na trpeze dolaze određena jela, a verovatno najpoznatija poslastica je turski desert “gulač”. Smatra se da je ova delikatna, ali slatka poslastica predak „baklave“, a pravi se od mleka, ružine vodice, nara i jedinstvene vrste testa.

Taravih namaz, koji se obavlja u istanbulskim veličanstvenim džamijama nakon iftara, dodatno jača osećaje zajedništva, da bi nakon toga usledila tradicionalna ramazanska zabava na trgovima širom grada, a posebno u Sultanahmetu, budeći grad i njegove stanovnike. Na gradskim trgovima se organizuju vjerski razgovori, recitali poezije i narodne predstave – muzike, igre i pripovedanja, dok istovremeno, tradicionalne lutkarske predstave senki sa likovima „Karađoz i Hadživat“ zabavljaju kako decu tako i odrasle.

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Još jedan aspekt koji Istanbul čini jedinstvenim tokom Ramazana je povezan sa mnogim svetinjama u gradu, od kojih su neke: Džamija Ejup Sultan (Eyüp Sultan Camii), u čijem je haremu ukopan Halid bin Zaid Ebu Ejjub El-Ensarija (Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari), ashab Poslanika Muhammeda, a.s.; mesto gde se nalazi mezar Oruč Babe, gde je otvoren prvi ramazanski post; Brdo Juša (Yuşa), na kojem se veruje da se nalazi mezar Poslanika Juše, a.s.; i mezar Jahja efendije.

Historijska mesta kao što su Aja Sofija (Aya Sofya), Plava džamija (Sultan Ahmet) i palata Topkapi su takođe prikladna mesta za posetu tokom Ramazana. Hirka-I šerif, odnosno ogrtač Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., se izlaže u džamiji Hirka-i Šerif tokom meseca Ramazana.

PERSONEL ÇEKİMLERİ

U Istanbulu, prvi dan Bajrama, kojim se oprašta od mirnog meseca Ramazana provedenog u ibadetu, obeležava se bajram namazom. U Istanbulu tokom bajrama videćete stanovnike grada na putu da posete svoje stare, u elegantnoj odeći i sa kutijama slatkiša ili peciva za poklon. Nakon što se rođaci ponovo okupe, bajramski praznik se nastavlja u gradskim parkovima. Nudeći istorijske znamenitosti, dodir tradicije i sve uz zabavne aktivnosti u duhu Ramazana, Istanbul dočekuje svoje goste ovog Ramazana.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno