CodeArt Studio
NaslovnaReportažeSvetlana iz Prijepolja sprema slatko od belog luka i od tog posla...

Svetlana iz Prijepolja sprema slatko od belog luka i od tog posla zarađuje

U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati njen specijalitet koji je sama osmslila. Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka? Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica i kako kaže svi koji su probali, ostali su izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.

“Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj spaceijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi nema dejstvo luka kada se ispeče, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan”, rekla je za RINU Svetlana.

Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluci na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.

“Ja sam veliki hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povreći koje nema pesticida i prskanja, a i da prerađujem. Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajiza, jer dok je to kod nekoga turšija kod mene je postalo neobično slatko. Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da napravim i svi kada probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije, a zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto – kazala je Svetlana iz sela Divac.

U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.

“Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti, ali ja se uvek trudim i ako za mnoge proizvode postoji recept ja se trudim da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda – dodala je ona.

Ono što ostane a da ne postane slatko u Svetalaninoj maloj fabrici, ova žena ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove. (RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno