CodeArt Studio
NaslovnaReportažeBeloglavi sup rođen kod Nove Varoši upucan u Siriji

Beloglavi sup rođen kod Nove Varoši upucan u Siriji

Tužna vest stigla je za sve ljubitelje beloglavh supova u Srbiji, jer je mlada ptica koja je ove godine iz kolonije Radoinja kod Nove Varoši krenula na “mladalačka lutanja” tokom leta upucana u Siriji. Povređeni beloglavi sup Milan, kako ova jedinka nosi ime, u životnoj je opasnosti.

“Milanu je zaustavljeno krvarenje i podvezano mu je krilo, ali male su šanse za oporavak pošto mu je krilo polomljeno. Momci koji su ga pronašli su se svojski zauzeli da spasu pticu ali sup odbija da uzima hranu. Ako preživi, ptica neće biti sposobna da se vrati u prirodu”, kažu za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Ovaj beloglavi sup u svom prvom letu prešao je skoro 2.000 kilometara, ali metak ga je stigao u Siriji. Svake godine jedan broj naših mladih supova strada tokom migracija. Prema određenim procenama oko 30 supova se ne vrati zbog krivolova, ali i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vetrenjače.

“Zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od naših napora da očuvamo vrstu već i od stepena zaštite i u drugim zemljama, koji je na niskom nivou”, ističu u Fondaciji.

Da preuzme brigu o povređenom Milanu ponudio se prihvatni centar za ptice grabljivice iz Libana. (Izvor i foto RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno