CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaUgljanin: Rezolucija o Srebrenici je najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka

Ugljanin: Rezolucija o Srebrenici je najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Ugljanjn je kazao da je na sednici GS UN ceo svet poklonio pažnju toj državi i izrazio poštovanje žrtvama genocida, osim države u kojoj mi živimo. Kazao je da je zastrašujuće i da zabrinjava činjenica da “čak i onih 19 država koje su glasale protiv usvajanja Rezolucije, osim Srbije, potvrđuju da se genocid desio.”

– Genocid se ne dokazuje u UN, on je dokazan presudama međunarodnih sudova i našim očima. Očigledno se ne dokazuje, poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka ocenio je da je sramota još veća time što predstavnici Srbije, jedini u svetu, negiraju genocid, Bošnjake, Bosnu i Hercegovinu i veličaju ratne zločince čime se, kako je izjavio, indirektno preti Bošnjacima Sandžaka.

On je istakao da je SDA Sandžaka jedina bošnjačka stranka koja se javno oglasila i pozvala na usvajanje Rezolucije, dok one koje su u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom to “nisu smele da urade”, čime su “ponižene”.

-Pozivam sve stranke i grupe građana koje se predstavljaju da štite interese Bošnjaka da se jasno opredele i obaveste građane jesu li za mir i očuvanje BiH i opstanak bošnjačkog naroda, da li se svrstavaju na tu stranu ili onu koja negira BiH, Bošnjake i genocid, poručio je Ugljanin.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ocene da će usvajanjem Rezolucije dovesti do udaljavanja Srba i Bošnjaka, Ugljanin je rekao da nakon genocida u Srebrenici i činjenice da rukovodstvo Srbije Republiku Srpsku “stavlja u katastar svojih država”, dva naroda ne mogu biti dalje.

-Mnogo smo daleko, to su dva kraja sveta. Sa onima koji negiraju genocid mi nemamo ništa, sa njima nema razgovora i druženja. Moramo samo da se trpimo jer ovde živimo, kazao je Ugljanin.

(Foto arhiva Infolid)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno