CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoUgljanin: Nećemo razgovarati sa negatorima genocida nad Bošnjacima

Ugljanin: Nećemo razgovarati sa negatorima genocida nad Bošnjacima

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da o novoj Vladi Srbije „nikada neće razgovarati sa negatorima genocida u Srebrenici i sa onima koji afirmišu zločince.“ Ugljanin je rekao da je SDA legalna i legitimna ali da ona, kao takva, nema mogućnosti da u Skupštini Srbije sama usvoji Rezoluciju o Srebrenici.

-Mi ne možemo sami da kaznimo zločince koji su ubijali Bošnjake u Sandžaku, sami da kaznimo negatore genocida u Srebrenici i one koje afirmišu ratne zločince jer za to nemamo snage, ali imamo snage da odbijemo razgovore sa onima koji sve ovo mogu ali ne žele da učine. Vučić to može ali ne želi i zato smo rekli da sa njim nema razgovora dok sve ovo ne uradi, rekao je Ugljanin, pojašnjavajući zašto se nije odazvao Vučićevom pozivu na razgovor.

Ugljanin je rekao „da je država dužna da se osveti svim zločincima koji su ubijali Bošnjake i drugo stanovništo.“

-Mi ne možemo da se osvetimo nikome za zločine nad Bošnjacima, snage nemamo za to ali država treba da im se osveti, da se ljudi nebi svetili jedni drugima. Boga molim da to učine što pre i da tako skinu odgovornost sa svih budućih generacija srpskog naroda. Srpske oružane snage su počinile genocid koji je osmišljen i pripreman. Samo u Srebrenici je ubijeno 8.372 Bošnjaka, širom BIH još deset puta toliko, a za genocid je osuđeno samo šest osoba, rekao je Ugljanin koji je dodao da su u genocidu učestvovale sve službe, vojne agencije, oružane snage, policija, vojska, sudstvo i tužilaštva u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

-Učestvovala su i sva javna komunalna preduzeća koja su kopala jame i premeštala tela ubijenih. Ceo svet to zna samo onaj koji mene poziva na razgovor o Vladi to ne zna. Dok se god on ne odrekne onih koji mu naređuju da to radi, sa njim razgovora nema. Bošnjačke stranke nemaju snage za osvetom iako imaju pravo da se osvete, ali to treba država da uradi. SDA ima obavezu da odbije sve beneficije koje nam nude ti državni velikani jer ulaskom u razgovore sa njima stvarali bi iluziju da je u državi sve u redu. O ovim stvarima će SDA govoriti dok je živa, kazao je Ugljanin na konferenciji za novinare.

On je rekao da u „policiji i tužilaštvu treba odvojiti zločince od normalnih ljudi.“

– Dok se ne otkriju oni policajci i tužioci koji su maltretirali 17.100 porodica u Sandžaku, dok se sve to ne promeni i dok se ne oslobode terta, sa njima razgovora nema. Oni su moćni da potkupljuju neku bedu iz redova manjinskog naroda ali nas niko i nikada neće moći da kupi. Mi smo tu da govorimo u ime Bošnjaka, rekao je Ugljanin.

On je kazao da će SDA Sandžaka i PDD Šaipa Kamberija formirati manjinski poslanički klub koji će razgovarati sa, kako je rekao, drugim manjinskim i opozicionim poslanicima demokratske orijentacije.

-Osnovni uslovi i principi za razgovore sa poslanicima drugih manjinskih partija i opozicionih stranaka demokratske orijentacije u Srbiji u vezi sa formiranjem manjinske poslaničke grupe u Skupštine Srbije su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti u Srbiji i to je ključno, zatim EU i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji i raspuštanje paralelnih struktura vlasti koji su maligno tkivo, rešavanje svih političkih i teritorijalnih sporova sa susednim i novonastalim republikama, usvajanje Rezolucije o Srebrenici i podrška BIH. To su principi i naši poslanici na čelu sa Imamovićem dobili su ovlašćenje da počnu razgovore sa manjinskim poslanicima, rekao je Ugljanin.

On je sve Bošnjake pozvao da se upišu na sledećem popisu stanovništva u oktobru mesecu.

– Imali smo nesagledive posledice jer je jedna politička opcija u Sandžaku pozivala da se ne izlazi na poslednji popis i zbog toga se preko 30 hiljada u Sandžaku nije upisalo. Imamo nesagledive posledice u mnogim oblastima zbog tog bojkota. Ako se ne upišemo, pravimo štetu sebi i svojoj zajednici, rekao je Ugljanin.

Kzao je da „jedva čeka izbore za BNV“ i da smatra da nema potrebe da oni budu odloženi za sledeću godinu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno