CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaŠutanovac: Dobro je što Nemačka razume tešku poziciju Srbije

Šutanovac: Dobro je što Nemačka razume tešku poziciju Srbije

Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac, ocenio je za Tanjug da je ohrabrujuće to što je nemački kancelar Olaf Šolc na nedavnoj pres konferenciji u Beogradu rekao da ćemo sarađivati malim koracima da bi napravili veliki korak i da to pokazuje da razume tešku poziciju Srbije.

Pozitivnim i ohrabrujućim je ocenio i Šolcovu najavu saradnje dve zemlje u oblasti energetike, što, prema njegovim rečima, znači da Nemačka kao jedna od najvažnijih zemalja Evropske unije (EU) nije digla ruke od Srbije i od regiona.

“Nemačka od Srbije očekuje ono što se očekivalo i od drugih zemalja pre ulaska u EU”, istakao je Šutanovac.

Naveo je da bi on, kada bi bio u prilici da razgovara sa Šolcom ili nekim liderom EU, njima predložio da region dobije određene brže prolaze ui vezi sa učlanjenjem.

Prema njegovim rečima, Evropa mora da napravi određeni iskorak ka regionu i Srbiji, a Srbija mora da ispunjava obaveze koje, kako je rekao, ne predstavljaju ništa novo u odnosu na druge zemlje.

“Kada se kaže da se na kraju tog puta očekuje da se Srbija i Kosovo uzajamno priznaju, nakon slučaja Kipra koji i posle dugog niza godina nakon ulaska u EU nema definisane granice, treba da znamo da EU ne želi da više nijedna država u članstvo uđe bez definisanih granica”, rekao je Šutanovac i dodao da će na tome insistirati i druge zemlje, a ne samo Nemačka.

Kada je reč o jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda i mogućim daljim dešavanjima u glavnom gradu, Šutanovac je istakao da očekuje da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić i da će važno mesto u budućoj Vladi Srbije dobiti Goran Vesić.

“Vesić će to mesto dobiti jer se pokazao kao radoholičar i ja ga znam takvog, bez obzira što jedan broj Beograđana nema simpatije prema njemu, on uradi ono što zamisli”, naveo je Šutanovac za Tanjug.

Govoreći o eventualnim novim izborima u Beogradu, izneo je stav da ne bi odgovarali pre svega opoziciji.

“Opozicija mora prvo da se sabere. Nažalost, oni koji su osvojili neki procenat iznad starog cenzusa već su se posvađali, tako da, ako bi se sada raspisali izbori, najveći gubitnici bi bili predstavnici opozicije” rekao je Šutanovac.

Istakao je da bi opozicija sada trebalo da se fokusira na rešavanje problema Beograda i Beograđana i da se, ako je moguće, dogovori o zajedničkom nastupu oko ključnih stvari a ne da se, kako što je bilo juče, takmiče ko je prvi opozicionar, ko je važniji, ko je veći nacionalista. (Tanjug)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno