CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoGradonačelnik Biševac za Infolid: U Turskoj sam imao važne sastanke

Gradonačelnik Biševac za Infolid: U Turskoj sam imao važne sastanke

Delegacija Novog Pazara, koju čine gradonačelnik Nihat Biševac i njegov pomoćnik Tarik Rupić, borave na sednici Generalne skupštine Unije opština turkijskog sveta koja se održava u Istanbulu, a koju je otvorio predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan.

Foto Grad Novi Pazar

Nakon svečanog dela koji je održan u Istanbulu, radni deo ove Generalne skupštine obavlja se u Bursi gde se razgovara o veoma važnim pitanjima koja se odnose na razvoj lokalnih samouprava i njihovu međunarodnu saradnju. Bilo je reči o projektima koji su realizovani u Novom Pazaru ali i o onima koji će se sprovoditi u narednom periodu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je za Infolid da je značaj saradnje između ovih opština veliki, a da se on posebno vidi u uslovima aktuelne krize.

-Zadovoljni smo kako novoostvarenim, tako i dodatnim jačanjem već postojećih kontakata sa predstavnicima nama bratskih i prijateljskih gradova i opština iz Turske. Posebno treba istaći kontakt sa gradonačelnikom Konye Ugurom Ibrahimom Altajem, koji je ujedno i predsedavajući Unijom opština turkijskog sveta, rekao je Biševac.

On je dodao da je obavio sastanke sa mnogim gradonačelnicima i predsednicima opština u Turskoj.

-Jedan od njih je gradonačelnik Burse Alinur Aktaš. Preneo smo mu i vest da će odbornici Novog Pazara na narednoj sednici Skupštine glasati o odluci o bratimljenju naša dva grada. To će doprineti još boljoj saradnji, rekao je Biševac za Infolid.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, zadužen za međunarodnu saradnju, Tarik Rupić, kazao je za Infolid da su oni gradonačelnik Biševac na ovom događaju bili jedini predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije.

-Reč je o događaju na najvišem diplomatskom nivou. U vremenu u kojem su podele sve prisutnije, nemerljiv je značaj organizacija koje rade na spajanju i što boljem odnosu i organizaciji gradova i opština, kazao je Rupić za Infolid.

On je dodao da je upravo to bila tema ove velike međunarodne konferencije.

-Razgovarali smo o organizaciji i načinu upravljanja lokalnih samouprava od Balkana do zemalja centralne Azije. Mogu reći i da je konferencija bila značajna i zbog toga što smo uspeli da porazgovaramo i o mogućoj saradnji u bliskoj budućnosti sa gradovima iz Bosne i Hercegovine, rekao je Rupić.

Unija opština turkijskog sveta osnovana pre 19 godina i ona okuplja oko 1.200 opština i gradova iz 30 država.

Biševac i Rupić obišli su i Udruženje Bošnjaka “Dernek Bosna-Sandžak” u Bursi. Ovaj Dernek godinama sarađuje sa Novim Pazarom, a tokom sastanka naglašeno je da međusobne veze moraju biti još jače zbog mlađih, odnosno, budućih generacija.

Na ovom sastanku je zaključeno da su Bošnjaci koji žive u Srbiji i Turskoj most saradnje dve zemlje čiji su diplomatski odnosi na najvišem nivou u savremenoj istoriji.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno