CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoINTERVJU Rasim Ljajić: Iz medija sam saznao da se vraćam u vladu

INTERVJU Rasim Ljajić: Iz medija sam saznao da se vraćam u vladu

Lider Socijaldemokratske partije Srbije kazao je da još uvek nije bilo razgovora o tome da li će njegova partija biti deo nove Vlade Srbije. On je rekao da se još uvek čekaju konačni rezultati izbora koji su održani 3. aprila i da je iz medija saznao da se vraća u vladu.

-I ja sam iz medija saznao da se vraćam u vladu, iako, najiskrenije govorim, nikakvih razgovora još uvek nije bilo na tu temu, rekao je Ljajić.

Na pitanje da li je spreman za povratak na političku scenu, Ljajić je rekao da iz politike “nije ni odlazio”.

-Jedina moja pauza je bila zbog saobraćajne nesreće. Mada sam i tada bio u kontaktu sa ljudima iz stranke, koja je u datim okolnostima normalno funkcionisala, rekao je Ljajić.

Kako se osećate?

– Osećam se znatno bolje nego pre mesec dana, a da ne govorim o tome kako je bilo neposredno posle udesa. Važno je da su prognoze za dalji oporavak optimistične i da bi trebalo da prođem bez nekih trajnijih posledica.

Kako teče oporavak, šta vam kažu lekari?

– Lekari kažu da sam se brže oporavio nego što je to uobičajeno za ovakav vid povreda. Recimo, prvog dana terapija u Novopazarskoj banji nisam mogao ni ruku da ispružim u bazenu a kamoli da plivam, a dvadesetog dana sam već skoro normalno plivao. Svestan sam da će do punog oporavka trebati još vremena, ali sam na to i fizički i psihički spreman.

Da li ste u kontaktu sa porodicom Branka Gogića?

– Čim sam se vratio u Beograd posle banjskog lečenja, otišao sam sa suprugom Branka Gogića na groblje, s obzirom na to da nisam mogao da dođem ni na sahranu, ni na četrdesetodnevni pomen, tako da sam sve preživljavao ispočetka, a naročito kada sam sutradan otišao i na mesto nesreće. Takođe sam video i čoveka koji nas je prvi zatekao i pozvao policiju i hitnu pomoć. Imao sam potrebu da se Bojanu Jaćimoviću lično zahvalim, s obzirom na to da je bio jedan od retkih koji je zaustavio auto i pokušao da nam pomogne. Ne bih da zvučim patetično, ali kako vreme odmiče, sve više vidim koliko je Brankova smrt gubitak, pre svega za njegovu porodicu, za mene lično, stranku i njegove prijatelje. To je jedini čovek koga sam poznavao a da nije imao neprijatelje.

Pojavili ste se na stadionu u Novom Pazaru. Kako su reagovali vaši sugrađani kada su vas videli?

– Pa nisam siguran da su imali priliku da me vide, jer sam namerno otišao na tribinu koja je inače zatvorena zbog rekonstrukcije i na kojoj nije bilo ljudi. Još uvek nisam spreman za gužvu, a i ta vrsta publiciteta mi stvarno nije potrebna.

Pratite li aktuelna politička dešavanja, šta najčešće gledate na televiziji?

– Igrom slučaja sam bio prinuđen da se bar 15 sati dnevno družim sa televizorom. Daljinski upravljač nisam ispuštao iz ruku, i gledao sam najviše sport i pratio informativno-političke emisije iz celog regiona. Naravno da ništa novo nisam saznao, osim što sam još više uveren da će čitav 21. vek proteći u borbi za vodu, hranu i energente, da će se posle rata u Ukrajini svet ponovo hladnoratovski podeliti, a da nama u regionu neće biti napretka bez značajne promene političke i društvene paradigme, dok se ne oslobodimo nacionalizma i populizma i vratimo se politici koja je bazirana na realnosti, međusobnoj saradnji i poboljšanju kvaliteta života. Često sam gledao i hrvatske programe i nisam mogao da se načudim u šta se pretvorio predsednik zemlje članice EU, koji je za dve godine prešao put od okorelog levičara do vođe populističke desnice u Hrvatskoj.

Iako se još niste oporavili, mediji uveliko pišu o vašem povratku u vladu, kako na to reagujete?

– I ja sam iz medija saznao da se vraćam u vladu, iako, najiskrenije govorim, nikakvih razgovora još uvek nije bilo na tu temu. Uostalom, zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu još uvek nemamo konačne rezultate glasanja.

Da li ste spremni za povratak na političku scenu?

– Pa ja sa političke scene nisam ni odlazio. Jedina moja pauza je bila zbog saobraćajne nesreće. Mada sam i tada bio u kontaktu sa ljudima iz stranke, koja je u datim okolnostima normalno funkcionisala.

Bili ste ministar trgovine, a ovih dana održan je samit u Ohridu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kako to komentarišete?

– Od završetka rata imali smo oko 70 različitih regionalnih inicijativa, manje-više sve su dobro zvučale, ali su većinom bile neuspešne. Najbolje rezultate dala je CEFTA, a najambicioznije najavljen bio je Berlinski proces. Nažalost, CEFTA je zbog političkih razloga ušla u ozbiljnu krizu, a Berlinski proces, iako je dobro targetirao probleme, zbog neefikasnosti briselske administracije, dao je vrlo skromne i skoro mršave rezultate. Zbog toga su Vučić, Zaev i Rama i pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan, kao isključivo ekonomski projekat. Nažalost, on se sada osporava politički, a ne ekonomskim argumentima. Rasprava je svakako potrebna, ali politizacija same ideje neće nas nikuda odvesti.

Da li bi priključivanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine inicijativi Otvoreni Balkan moglo da na ovim prostorima donese veću stabilnost i bolji standard?

– Ključna stvar za stabilnost regiona jeste vraćanje poverenja među narodima i državama nastalim na ovim prostorima, jer iako smo u 2022. godini, atmosfera u regionu je kao da se nalazimo u devedesetim godinama. Druga stvar, u ekonomskom smislu, sve države na Zapadnom Balkanu su prosto upućene jedna na drugu, jer je svima EU glavni ekonomski partner, a region kao celina nam je drugi ekonomski partner. Znači da je u ekonomskom smislu saradnja bilo kroz CEFTA, Berlinski proces ili Otvoreni Balkan skoro pa imperativ. (Alo)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno