CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoImamović za Infolid: Razgovaramo o formiranju Foruma bošnjačkih poslanika

Imamović za Infolid: Razgovaramo o formiranju Foruma bošnjačkih poslanika

Narodni poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović rekao je za Infolid da su u toku razgovori svih bošnjačkih partija u regionu o formiranju Foruma bošnjačkih poslanika iz država koje su nastale raspadom Jugoslavije.

On je rekao da je taj Forum zamišljen kao nacionalna koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u država regiona

-Njihov fokus bio bi na jačanje veza sa BIH kao matičnom državom svih Bošnjaka. Na ovaj način ističemo koliko je jaka BIH značajna za opstanak Bošnjaka. Jedna od uloga ove mreže je i harmonizacija unutarbošnjačkih odnosa, rekao je Imamović.

On je dodao da je cilj uspostavljanje institucionalne saradnne sa BIH.

-Da se kao narod obraćamo svojoj matici i njenim institucijama kada je u pitanju zaštita naših vitalnih interesa. Na ovaj način stvaramo institucionalnu saradnju sa zvaničnim institucijama BIH, to su oni koji budu nosioci izbornog legitimiteta, a koji imaju za cilj da unapređuju naše odnose sa matičnom državom, rekao je Imamović.

On je dodao da će u ovom Forumu biti mesta i za bošnjačke partije iz BIH. Kazao je da su početni razgovori bošnjačkih partija iz regiona već obavljeni i da se trenutno razgovara sa bošnjačkim strankama iz Srbije.

-Mislim da je dobra reakcija bošnjačkih partija, postoji velika zainteresovanost. Inicijativa je od nekog morala da krene. Očekujemo da ona, u skladu sa Zakonom o nacionalnim manjinama, bude ključna i krovna inicijativa BNV. Ovo je nadstranačka nacionalna koordinacija, u njoj niko neće prednjačiti ili imati manje značaja, jer nam je cilj da svi budemo jednaki i da dođemo do tačaka oko kojih nećemo imati sporenja i oko kojih ćemo imati jedinstven stav, rekao je Imamović i dodao da se trenutno radi na formiranju inicijativnog odbora.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno