CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoMuftija Dudić: IZ vernike nikada neće izneveriti, okrenimo se porodicama

Muftija Dudić: IZ vernike nikada neće izneveriti, okrenimo se porodicama

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr Mevlud Dudić uputio je islamskim vernicima ramazansku poruku u kojoj je naveo da je ovo trideseti Ramazan od uspostavljanja Mešihata Islamske zajednice. On je rekao da su prošle pune tri decenije uzdizanja Božije reči, utemeljenja i izgradnje institucija, odgoja i obrazovanja generacija vernika, uz dostojanstveno, časno i ponosno prolaženje svih kušnji i poteškoća radi Allahovog zadovoljstva i dostizanja Njegove milosti.

-U ovih proteklih trideset Ramazana postignuto je mnogo dobra. Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore, uspostavila sistem institucija, posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta, gde se s vrela Istine napajaju naraštaji koji slobodno i dostojanstveno, bez kompleksa i osećaja niže vrednosti, stupaju na scenu i već duže ozbiljne funkcije u Zajednici i društvu općenito, naveo je muftija Dudić.

Naglasio je da je Islamska zajednica ponosna i na svoj humanitarni sektor, Centar za humanitarni rad Hajrat, koji je, kako je ocenio, u svetu postao respektovan i pouzdan.

-Koji čini dobro i omogućava svim vernicima i dobrim ljudima da preko njega čine dobra i stiču velike sevabe. Takođe, i medijski sektor od jedinog printanog medija koji izlazi u kontinuitetu više od dvije decenije Glasa islama, preko najslušanijeg Refref radija u regionu do Televizije Sandžak. Isto tako, naš biser El-Kelimeh, koji je uspeo nametnuti se za vodećeg izdavača verske i nacionalne literature, rekao je on.

Muftija Dudić kaže da je “svako dobro koje smo postigli propraćeno velikim kušnjama i tegobama.”

Foto Infolid

– I nekako, po pravilu, Allahovom milošću, najveće kušnje dolazile su kada smo bili duhovno najjači – tako je na dunjaluku, pa i ona najteža – pokušaj puča i udar na Islamsku zajednicu 2007. godine. Nismo to zaboravili i nikada nećemo. Nečasni ljudi pomognuti lokalnim i državnim političarima pokušali su tada uzeti muslimanima jedinu instituciju koju su imali, njihovu Islamsku zajednicu. Božijom milošću, muslimani su odbranili svoje svetinje i danas, šesnaest Ramazana od tada, spremni smo isto tako da čuvamo i branimo našu Zajednicu, još odlučnije i još intenzivnije od bilo kakvih pokušaja, dolazili oni iznutra ili spolja, jer muslimani i Bošnjaci imaju samo jednu Islamsku zajednicu, naveo je muftija Dudić.

Kazao je da su osnova svih dostignuća ljudi, “vredni i časni pojedinci koji su vakufili sebe – svako na svoj način – za dobrobit islama, muslimana koji su, više nego bilo kome drugom, verovali i veruju svojoj Islamskoj zajednici, njenim čelnicima.”

-A mi smo, ma koliko bilo teško i izazovno, iz njihovog poverenja i predanosti crpili snagu da nikada ne odustajemo i da grabimo napred čvrsto ubeđeni da jedino koračanjem napred imamo šansu da, kao mali autentično evropski muslimanski narod, možemo da opstanemo na ovoj balkanskoj vetrometini. I hvala Allahu na tome, a hvala i našim muslimanima i muslimankama koji vole, čuvaju i unapređuju svoju Islamsku zajednicu. Duboko smo svesni težine poverenja koje imamo od naših vernika, kao i trenutka u kome se nalazimo, kazao je on.

Foto Infolid

-Želim da znate da vas Islamska zajednica neće izneveriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprediti i dalje graditi na opštu radost muslimana i svih dobrih ljudi. Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo preneti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvežimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo decu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vredniju od 1000 meseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih greha i darovati nas iz Svoje nemerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti, istakao je muftija Dudić.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno