CodeArt Studio
NaslovnaKosmetSpahiu: Kosovska vlada će insistirati da nadležnosti ZSO budu što manje

Spahiu: Kosovska vlada će insistirati da nadležnosti ZSO budu što manje

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da bi se predlog o primeni Zajednice srpskih opština, za koji je izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon kazala da Vlada Kosova ima pripremljen, najviše odnosio na nadležnost koju bi ZSO imala.

On je kazao da kosovska vlada treba da iznese svoj predlog o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je ona ta koja je odbila Sporazum koji je u Briselu potpisan 2013. godine.

„ZSO je zamišljena kao trampa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Kolike će biti kompentencije te Zajednice je stvar dogovora između dve strane. Jasno je da Vlada Kosova i Vlada Srbije treba da daju svoje predloge. Pošto jedan predlog koji je potpisan u Briselu nije prihvaćen u Ustavnom Sudu Kosova, sada je na potezu kosovska vlada koja treba izaći sa predlogom koji bi bio prihvatiljiv za nju, a kojeg bi onda negocirala sa Vladom Srbije“, rekao je on za Kosovo onlajn. 

Spahiu je istakao da bi razlika u predlogu Vlade Kosova o ZSO i Sporazuma o ZSO bila u obimu izvršne vlasti.

„Recimo prostorno planiranje, hoće li ga biti ili ne… Sve je stvar dogovora između dve strane“, kazao je Spahiu.

Kako je dodao, kosovska vlada će insistirati da nadležnosti ZSO budu što manje, a srpska vlada da bude što veća. U svakom slučaju, treba doći do kompromisa.

On je podsetio da su izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i  specijalni izaslanik SAD za dijalog Gabrijel Eskobar rekli da ZSO neće i ne može biti kao Republika Srpska.

Istakao je da je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Fiola fon Kramon u pravu kada kaže da nije mudro odbijati formiranje ZSO.

„Kosovo traži priznanje od strane Srbije, a pravo Srbije je da postavlja uslove za to priznanje. Nije mudro ignorisati zahteve onoga od kojih nešto tražiš“, kazao je on.

Povodom izjave Fon Kramon koja je istakla da je razočarana prijavom Kosova za članstvo u Savet Evrope, Spahiu kaže da se ta njena izjava odnosila na političku strategiju Kosova.

„Fon Kramon nije kritikovala Kosovo što želi da bude član Saveta Evrope, već je kritikovala to kao političku strategiju. Rekla je da Kosovo prvo treba da obezbedi glasove, jer ne znači da će predstavnici zemalja u Savetu Evrope koji su priznali Kosovo i glasati za prijem Kosova, jer tu su prisutni predstavnici raznih stranaka, desničarskih i levičarskih koji mogu glasati protiv“, kazao je on i dodao da kosovske institucije prvo treba da obezbede dovoljan broj glasova za članstvo.

„Prvo treba razgovarati, lobirati i obezbediti glasove, pa onda aplicirati. A kosovske institucije su uspavane po tom pitanju, misle da će glasovi za članstvo pasti sa neba“, kazao je on.

Kako je kazao, ako Kosovo želi da bude deo Saveta Evrope, mora da poštuje sudske odluke i sprovede ih, što se odnosi i na vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno