CodeArt Studio
NaslovnaKosmetLajčak: Priština obavezno da formira ZSO, Vučić i Kurti češće da se...

Lajčak: Priština obavezno da formira ZSO, Vučić i Kurti češće da se viđaju

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je zahtev za održavanje sastanka na visokom nivou pre letnje pauze u Briselu.

Lajčak je na kraju posete Kosovu rekao da se radi na organizaciji sastanka premijer Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Voleo bih da se ovo desi pre letnje pauze u Briselu“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini.

Dodao je da misli da postoji mogućnost da se počne sa frekventnijim sastancima na nivou lidera i da je plan EU da se Kurti i Vučić češće sreću.

Lajčak je naveo da je Kosovo prihvatilo obavezu za Zajednicu srpskih opština kroz ratifikaciju sporazuma u parlamentu a da je princip međunarodnog prava da se dogovoreno i sprovede.

“Ovo je dogovoreno između Kosova i Srbije. Ima i drugih tema, ali znate da je ovo posebno osetljivo pitanje jer je za Srbiju to najvažnija tema i ne možemo da pobegnemo od ove teme, ne da bi se ugodilo Evropskoj uniji, već da bi proces išao napred”, kazao je Lajčak. 

Upitan da prokomentariše to što Srbija odbija da prizna Kosovo, dok EU smatra da ono treba da bude u centru sporazuma, Lajčak je rekao da je normalno da obe strane definišu svoje ciljeve na početku procesa a da se kroz proces vode do onoga što je za obe strane prihvatljivo. Takve izjave, kako je rekao, ne treba dramatizovati.

On je pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici i dodao da će danas nakon konferencije obići i administrativne prelaze pre odlaska u Beograd. 

Takođe, Lajčak će obići Valač i imaće sastanke sa četiri gradonačelnika sa severa i sa liderima Srpske liste.

Tema nestalih, kako je rekao, je veoma važna i naglasio je da je da to njegov lični prioritet, kao i da se ne sme stati dok se ne rasvetli sudbina svih nestalih.

„Nadam se da će uskoro biti usvojen dokument na kome radimo“, rekao je predstavnik EU.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno