CodeArt Studio
NaslovnaKosmetLajčak: Kosovo nije tražilo da pitanje Albanaca u Srbiji bude deo dijaloga

Lajčak: Kosovo nije tražilo da pitanje Albanaca u Srbiji bude deo dijaloga

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da pitanje Albanaca u Srbiji nikada nije bilo deo dijaloga i da ako Kosovo želi da to bude deo dijaloga, onda je na Kosovu da to predloži i da onda vidi da li će se Srbija saglasiti, jer strane odlučuju šta je deo dnevnog reda, prenosi Reporteri.

Predstavnik EU je dodao da “ova tema nikada nije formalno predložena”.

Lajčak je naveo da on ne forsira nikoga jer zaista veruje da postoji želja za normalizacijom odnosa i da je njegova uloga da pomogne u tom procesu.

„Imam dve liste, jednu za Vladu Kosova i jednu za Vladu Srbije, ali moji partneri već dobro poznaju ovu listu i ja je redovno ažuriram. Ne želim da javno iznosim ovu listu, delim je samo sa državama članicama, a kada razgovaramo sa njima, u slučaju Srbije imamo Poglavlje 35, dok za Kosovo imamo druge mehanizme“, rekao je on.

Lajčak je ove izjave dao u emisiji “Kaldžo Pernime”, gde je bio upitan da li misli da će biti poslednji pregovarač ili fasilitator od koga će se tražiti da mu se veruje.

„Moj konkretan mandat je normalizacija i pravno obavezujući sporazum i obećavam da ću u okviru svog mandata učiniti sve što je moguće da ostvarim ove ciljeve“, rekao je on.

Lajčak je upitan i za glasanje po peti put u Velikom Trnovcu.

„Pošto očekujem da drugi ljudi poštuju moj mandat i nadležnosti, ne želim da se mešam u mandate ili odgovornosti drugih, pa očekujem da vidim stavove strana uključenih u ovaj proces, kao što su OEBS i Delegacija EU u Srbiji“, rekao je on. 

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno