CodeArt Studio
NaslovnaKosmetKurti: Zapadnom Balkanu potrebno oživljavanje Berlinskog procesa

Kurti: Zapadnom Balkanu potrebno oživljavanje Berlinskog procesa

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Zapadnom Balkanu definitivno potrebno oživljavanje Berlinskog procesa, ili kako ga je on nazvao, “Berlinskog procesa 2.0”, zbog “ruskog fašizma” prema kome Kosovo ne može da bude neutralno, prenosi Albanijan post.

Govoreći na okruglom stolu u Atini, a na kojem će govoriti i svetski lideri među kojima i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, Kurti je potvrdio da Kosovo nalazi pokušava da promeni narative.

“Kosovo je uspešna priča za ekonomski razvoj i demokratski kvalitet. Ali danas imamo pravi izazov da promenimo naraciju. Imamo supersile koje žele da pokažu da je autokratija bolja za razvoj. Dakle, Kosovo pokazuje da sa ekonomskim reformama možete uspeti da se ekonomski razvijete u demokratiji. Jer demokratija i razvoj idu zajedno”, izjavio je on.

Kurti je pomenuo i stav Kosova u slučaju ruske invazije na Ukrajinu i istovremeno odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji.

“Prvog dana osudili smo rusku invaziju. Ono što danas vidimo je ruski fašizam. Fašizam nije nešto što se dešavalo samo u Drugom svetskom ratu. Danas vidimo ruski fašizam i u ovom trenutku ne možemo biti neutralni. Agresija Kremlja je bila smišljeni rat, dok evropska solidarnost nije stvar izbora, to je naša obaveza. Imamo Srbiju koja se ne pridružuje sankcijama, a ima jake veze sa Rusijom, ekonomske, istorijske, političke i kulturne veze. Stoga nam je potreban Berlinski proces 2.0. Polažem velike nade u vođstvo nemačkog kancelara Olafa Šolca. Sa njim u Berlinu i Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, možemo da uspemo”, rekao je Kurti.

On je rekao i da je potrebna pomoć spolja, ali i da se iznutra razvijaju vrednosti EU, kroz demokratske reforme koje omogućavaju da se spreči “rađanje novih autokrata”.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno