CodeArt Studio
NaslovnaHronikaNa Kosovu 25 ubistava za četiri meseca

Na Kosovu 25 ubistava za četiri meseca

Tokom prva četiri meseca 2022. godine na Kosovu se dogodilo 25 ubistava, što je drastično povećanje u odnosu na prošlu godinu kada se ukupno odigralo 27 ubistava, prenosi Reporteri.

Uzrok ovog problema je, kako se navodi, veliki broj ilegalnog oružja, za koje se navodi da ih ima više od 250.000. Kosovska policija je 2021. godine zaplenila 1.280 komada nelegalnog oružja i 42.031 komada municije.

Prema rečima stručnjaka za bezbednost Nuredina Ibišija, ova ubistva se najčešće odigravaju ilegalnim oružjem.

Ibiši je istakao da je broj ubistava promenjiv, ali da veliki broj ilegalnog oružja među građanima i dalje zabrinjava.

“Imamo slučajeve brutalnih ubistava i uobičajenih, a trend je promenjiv. Zabrinjava veliki broj ilegalnog oružja među građanima“, rekao je Ibiši.

Što se tiče nelegalnog oružja, u pisanom odgovoru Kosovske policije, oni su rekli da kontinuirano preduzimaju konkretne radnje na sprečavanju nelegalnih aktivnosti.

“Policija je dosledno preduzimala konkretne radnje na sprečavanju nezakonitih radnji, bilo kroz policijske operacije za oduzimanje nelegalnog oružja ili kroz različite kampanje za podizanje svesti o svim nezakonitim aktivnostima koje mogu direktno ili indirektno uticati na opštu bezbednost”, navode iz KP.

Što se ovog pitanja tiče, Ibiši kaže da je akcija legalizacije naoružanja nije ispunila očekivanja jer nisu izvršene odgovarajuće pripreme. On je pomenuo i poslednji slučaj ubistva u Uroševcu, koje je takođe izvršeno, kako smatra, ilegalnim oružjem.

“Kada govorimo o nelegalnom oružju, akcija ozakonjenja se sprovodi oko tri godine i to zaista nije dalo očekivane rezultate, jer nisu izvršene neophodne pripreme. Vojno oružje i druga eksplozivna sredstva se oduzimaju. Potrebni su i drugi načini da se smanji veliki broj ilegalnog oružja, jer se obično ovim oružjem vrše ubistva na Kosovu, kao i poslednji slučaj u petak u Uroševcu“, rekao je on.

Međutim, pojedini građani Kosova smatraju da bi kazne za posedovanje nelegalnog oružja trebalo da budu oštrije, da institucije moraju hitnio da preduzmu mere i da društvo mora da bude svesno ovog problema.

Takođe, organi bezbednosti bi trebalo da povećaju broj kontrole ilegalnog oružja, posebno među mladima, ali ima i onih koji smatraju da je razlog vezan za lošu ekonomsku situaciju na Kosovu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno