CodeArt Studio
NaslovnaHronikaSvaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole

Svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole

Prema statisci, svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole, a da bi se to promenilo potrebno je da se u sistem školovanja uvedu predmeti koji će edukovati mlade o rizicima i opasnostima u saobraćaju, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

„Mladi vozači su često bez vozačke dozvole, negde oko 22 odsto svih poginulih mladih vozača u trenutku nezgode nije imalo vozačku dozvolu. Skoro svaki peti mladi vozač pogine jer upravlja vozilom bez vozačke dozvole“, kazao je Pešić za Tanjug.

Tokom vikenda, devojka (19) upravljala je vozilom na Adi bez vozačke dozvole i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te tako ugrozila javni saobraćaj, a komentarišući taj slučaj Pešić navodi da porodica i sistem obrazovanja snose odgovornost za obrazovanje dece u saobraćaju.

“Potrebno je da kroz sistem školovanja imamo saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, kroz predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje treba da postoje predmeti koji će se baviti bezbednosti u saobraćaju da bi mladi ljudi, odnosno deca, učila o rizicima i opasnostima u saobraćaju”, kazao je Pešić.

On je podsetio da Agencija nekoliko godina unazad radi kampanju “Na maturu bez automobila” navodeći da se pre desetak dana dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su stradali maturanti Politehničke škole u Kragujevcu, zbog čega je kampanja podignuta na nacionalni nivo.

“Kao što znamo, vožnja automobila i alkohol ne idu zajedno, a bliži se period proslava matura. Ovo je bila prilika da srednjoškolci sa ”pijanim naočarima” pokušaju da izvedu neke osnovne radnje i vide koliko to njihovo samopouzdanje, koje imaju kada sednu za volan, ne pomaže u trenutku kada dođe do pijanstva. Na ličnom primeru su se uverili koliko nemaju kontrolu i koliko je opasno da u tom trenutku voze”, kazao je Pešić.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno