CodeArt Studio
NaslovnaHronikaPromovisana knjiga Sretka Kalinića "Zemunski klan - ko je ko"

Promovisana knjiga Sretka Kalinića “Zemunski klan – ko je ko”

Sretko Kalinić (47), jedan od najbolje čuvanih zatvorenika Sedmog paviljona požarevačke „Zabele“, u kojoj izdržava kaznu od 40 godina robije zbog zločina zemunskog klana i pomaganja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, napisao je svoju prvu knjigu „Zemunski klan – ko je ko“, posle 12 godina provedenih u samici.

 – Knjiga je imala veliki odjek u medijima, a prvi tiraž od 1.000 komada je rasprodat u rekordnom vremenu. Provokativno svedočenje Sretka Kalinića o najjačoj mafijaškoj organizaciji na Balkanu, koja je bila pod pokroviteljstvom moćnih ljudi u vreme kada je Zoran Đinđić bio premijer Vlade Srbije, trenutno je zabranjena u „Zabeli“ jer autor bez dlake na jeziku govori o torturi u zatvoru, korupciji i nedopustivim privilegijama koje pojedini zatvorenici uživaju bez ikakvog zakonskog osnova – kaže urednik knjige Snežana Stojanović i ističe da su Kalinićeve tvrdnje izazvale veliku polemiku u javnosti i da će u pojedinim slučajevima pomoći da istina konačno izađe na videlo.

 – Interesantno je da će Željko Tojaga Žmigi, bivši pripadnik „crvenih beretki“ poznat pod nadimkom „doktor za zolju“, koji je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubistva premijera Đinđića kod „Arene“ 21. februara 2003. godine, upravo sa ovom knjigom tražiti pravdu u Strazburu! On će kao dokaz priložiti Kalinićevu izjavu da je osuđen na pravdi boga, tačnije na osnovu lažnog svedočenja Zvezdana Jovanovića Zvekija, koji mu je svojevremeno bio nadređeni. Zanimljivo je da je Čedomir Jovanović, lider LDP koji je bio blizak saradnik ubijenog premijera Ðinđića, o kojem Kalinić nema lepo mišljenje, gostujući na televiziji Kurir istakao da je Zvezdan „životinja i zver, a da se knjiga Sretka Kalinića poklapa s činjenicama“. Advokat Aleksandar Milosavljević, nekadašnji zamenik prvog srpskog specijalnog tužioca za organizovani kriminal, koji je saslušavao Zvezdana Jovanovića takođe je komentarisao knjigu i rekao da se ona poklapa sa istinom. On je naveo da je Zvezdan Jovanović priznao ubistvo premijera, a da je na njegovo pitanje „zašto je to učinio i zašto je priznao“ uzvratio „da je to uradio iz ubeđenja da je ispravno i da je to u suštini bio državni projekat“ – navodi Snežana Stojanović, prva novinarka s kojom je Sretko Kalinić pristao da razgovara. 

Urednica knjige dodaje da je pratila suđenje Milošu Simoviću, osuđenom na šest godina zbog pokušaja ubistva Sretka Kalinića. Posle toga je s Kalinićem uradila tri ekskluzivna intervjua, a na kraju su se dogovorili da objave i knjigu jer je Sretko o zemunskom klanu već napisao dve sveske.  

Kalinić je, prema njenim rečima, odlučio potpuno da ogoli zemunski klan i da prvi put javnosti otkrije ko su ljudi najmoćnije mafijaške organizacije na Balkanu. Glavni egzekutor zemunskog klana tvrdi da 80 odsto ekipe, koja je bila pod komandom Dušana Spasojevića zvanog Duća i Mileta Lukovića zvanog Kum, čine cinkaroši koji su zaslužni za raspad ovog klana.

Na koricama knjige je čuvena poternica MUP-a, koja je raspisana za članovima zemunskog klana 12. marta 2003. godine posle ubistva premijera Đinđića, a Kalinić je iznad fotografija članova klana svojom rukom ispisao ko su izdajnici.  

On u knjizi opisuje ubistva braće Šljukić, Zorana Uskokovića Skoleta, Todora Gardaševića, Jovana Guzijana Cunera i otkriva da je jedan naručilac od Dušana Spasojevića tražio da likvidira „Najpoznatijeg Srbina“, ali da on to nije prihvatio iako mu je za njegovu smrt ponuđena cifra koja se navodno ne odbija. Posle prvog teksta u „Informeru“ pod naslovom „Sretko Kalinić objavio knjigu „Zemunski klan – ko je ko“, Šokantni detalji o likvidacijama i žestokim momcima sa beogradskog asfalta“, lider SRS Vojislav Šešelj je potvrdio da je dobio informaciju da je zemunski klan planirao da ga ubije i da je on taj „Najpoznatiji Srbin“ iz knjige.

Najpoznatiji stanovnik „Zabele“ navodi da je Dušan Spasojević političarima tadašnjeg režima u milionima evra plaćao svoje bahaćenje i dozvolu za trgovinu drogom. U bastion zemunskog klana u Šilerovoj 38-40 u Zemunu, kako navodi, sa novosadskih ulica se nedeljno slivalo oko 50.000 evra od ulične prodaje heroina , dok je sa beogradskih ulica nedeljna zarada iznosila čak 200.000 evra. Dušan Spasojević Duća je i šakom i kapom delio zlato vredno tadašnjih pet miliona nemačkih maraka, koje je otkupio za svega 150.000 maraka od klinaca koji su „preko“ uradili neku zlataru. Nakit i satove je poklanjao prijateljima, političarima, među kojima je, kako tvrdi Kalinić, bio i Zoran Đinđić, kao i damama uticajnih funkcionera.  

Kalinić je napisao dva otvorena pisma damama koje su od ranije poznate srpskoj javnosti. Jedno je namenjeno Ćićolini Čabraji, njegovoj prijateljici i supruzi nekadašnjeg člana zemunskog klana Miloša Simovića, zvanog Derpe Glavati, koji je 8. juna 2010. godine pokušao da ga ubije na jezeru Rakitje u Zagrebu. Drugo je napisao Ani Simić, ženi ubijenog Cvetka Simića, koja je u Specijalnom sudu u Beogradu, kako tvrdi, posle pritisaka i pretnji nekadašnjih prijatelja njenog muža lažno svedočila da su njih dvoje bili u ljubavnoj vezi i optužila ga za brutalnu likvidaciju svog supruga, 

Zanimljivo je da se autor ovog štiva, koji sebe u šali naziva najopasnijim piscem u Srbiji u jednom delu obraća Miletu Novakoviću, nekadašnjem načelniku Uprave kriminalističke policije (UKP), koji je povodom objavljivanja knjige izjavio za medije „da je Kalinić zlotvor koji iza sebe ima 10-15 ubistava“, kao i „da je strašno što sada u toj svojoj knjizi s nekim podsmehom priča o tome“.  

Kalinić je u knjizi napisao da Mile Novaković nije jedini koji sebi pripisuje zasluge za razbijanje zemunskog klana i na kraju mu daje svojevrstan domaći zadatak.

 – Umesto da uživa u penziji i kara neke bakutanere, Mile Novaković samo priča o zemunskom klanu. Mile, da si školski odradio svoj posao, sve bi nas uhapsio još 2003. Evo adrese – BG 28/63. Reši ovaj problem, Mile, i ne lupaj gluposti! Proslavićeš se više nego 2003. ako nađeš ovu adresu, ali je nećeš naći sigurno! – zagonetno poručuje Kalinić u svojoj knjizi.  

Knjiga se može poručiti preko Instagram profila sretko_kalinic i SMS porukom na broj tel 061 231 65 70

Povezane objave

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno