CodeArt Studio
NaslovnaHronikaPapić osuđen na 16 meseci jer je urgirao da se Miljkoviću vrati...

Papić osuđen na 16 meseci jer je urgirao da se Miljkoviću vrati automobil

Viši sud u Beogradu prvostepeno je danas osudio na kaznu zatvora od godinu dana i četiri meseca bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuzenom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivicnih dela.

Sud je Papiću izrekao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 10 godina, a u kaznu zatvora mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Postupajući sudija je prilikom izricanja presude rekao da skoro niko od svedoka na ovom suđenju nije govorio potpunu istinu, osim trojice policijskih službenika koji su tog dana sačinili službenu belešku o vraćanju automobila Miljkoviću.

Prilikom odmeravanja kazne sud je od olakšavajućih okolnosti cenio Papićevo držanje tokom suđenja, te da je porodičan čovek i da ranije nije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti cenio Papićevu visoku poziciju u SBPOK-u, kao i da je nedopustivo da službenici rade suprotno od onoga zbog čega je SBPOK formiran.

Papić je prisustvovao izricanju presude, a njegov branilac je tražio dodatni rok za žalbu, što je sud dozvoluo.

Tokom suđenja Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Papić je optužen za krivično delo trgovina uticajem za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

Papić je bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine i sada se brani sa slobode.

MUP je tada saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe, koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Protiv Papića nedavno je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog, kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur se terete da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Po tom optužnom aktu početak suđenje im je zakazan za 8. novembar.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno