CodeArt Studio
NaslovnaHronikaMuškarac iz Titela koji je ratovao u Ukrajini osuđen na godinu dana...

Muškarac iz Titela koji je ratovao u Ukrajini osuđen na godinu dana zatvora


Viši sud u Beogradu osudio je V. S. (31) iz Titela, na kaznu zatvora od godinu dana, jer je kao državljanin Srbije u sastavu grupe ucestvovao u ratu koji se vodio u Ukrajini tokom 2015. godine, i to kao pripadnik paravojne formacije Husarski puk.

Okrivljenom je ukinut pritvor ali mu je izrecena mera zabrane boravišta Republike Srbije i privremeno mu je oduzet pasoš, te mu je naloženo da se javlja svakog 1. i 3. u mesecu nadležnoj Policijskoj stanici.

Prilikom izricanja presude postupajuća sudija Ivana Ramić je od olakšavajućih okolnosti cenila držanje okrivljenog tokom suđenja, kao i činjenicu da je priznao krivično delo.

Od otežavajućih okolnosti Ramić je cenila njegovu raniju osuđivanost, te da je bio nedostupan pravosudnim organima Srbije sedam godina.

On je osuđen za krivicno delo ucestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

Vlado S. je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, a uhapšen je 17. jula na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” po poternici Srbije koja je bila sve vreme za njim na snazi.

Prema optužnom predlogu tužilaštva, Vlado S. se kao dobrovoljac pridružio sastavu paravojne jedinice Husarski puk u periodu od 4. marta do 15. marta 2015. godine sa još 14 okrivljenih državljana Srbije.

U mestu Snežno u blizini Donbasa, gde je od vojne baze bio zadužen automatskom puškom, vršio je poslove kontrole putnika i vozila na ulasku i izlasku iz Snežnog, proveravao licni prtljag i stražario na punktu.

Od ostalih 14 okrivljenih, devetorica su pravosnažno osuđena, protiv jednog okrivljenog je postupak u toku, a četvorica se nalaze u bekstvu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno