CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoSa zalaskom sunca večeras nastupa 1444. godina po Hidžri

Sa zalaskom sunca večeras nastupa 1444. godina po Hidžri

Sa zalaskom sunca večeras nastupa nova 1444. godina po Hidžri.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine, navodi se u saopštenju Uprave za verske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

-Novu 1444. hidžretsku godinu možemo iskoristiti da se vratimo svojoj primarnoj misiji zalaganja za dobro, a odvraćanja od zla. Sve svoje resurse, znanja, potencijale morali bismo još više upregnuti u tom smeru u ime Boga, a na korist svim ljudima, čak i onima koji ne vide da im je to korisno, kazao je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

On je u intervjuu za MINA-u istakao da uzimanje Hidžre za početak računanja vremena muslimanskog kalendara pokazuje koliko je to važan događaj. Podsetivši na poruke hidžre, vernike je pozvao da novu hidžretsku godinu iskoriste na najbolji način.

Muslimanski kalendar je lunarni, mesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vreme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra, odnosno preseljenje poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno