CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoPočela školska godina, uveden novi predmet

Počela školska godina, uveden novi predmet

U Srbiji je danas, uz veće prisustvo školskih policajaca i policajaca koji će patrolirati oko škola, počela nova školska godina. U školske klupe selo je 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola.

Prvog školakog dana neće biti predavanja jer će biti posvećen bezbednosti i razgovorima o negovanju vrednosti.

Prema najavama Ministarstva prosvete Srbije, bezbednost učenika biće stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” početkom maja u kome je ubijeno devet učenika i radnik obezbeđenja.

Ministarstvo prosvete prethodno je školama uputilo smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog programa, a pojedini sindikati i prosvetni radnici su ocenili da su one prekasno poslane.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

Uveden je novi izborni predmet “Vrline i vrednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Prema najavama Ministarstva prosvete policijski službenici će biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smeni, a osim u školskim dvorištima, policijske patrole će biti pojačane u blizini škola, uz kontrolu i regulaciju bezbednosti saobraćaja.

Visokorangirani zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su poručili srbijanskoj javnosti da je sve spremno za početak nove školske godine i da su deca bezbedna.

Istaknuto je da deca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju, a da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uraditi sve da takav ambijent i sačuvaju.

Navedeno je i da su uprave škola postale svesnije bezebdnosnih problema i izazova zbog čega će određeni broj škola uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno