CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoNovopazarska ISG saopštila zahteve prema državi i najavila protest

Novopazarska ISG saopštila zahteve prema državi i najavila protest

Građani Novog Pazara protestom u petak
pridružuju se zahtevima sa protesta “Srbija protiv
nasilja” koji se održava u Beogradu, sa posebnim akcentom na smenu ministra policije Bratislava Gašića, saopštila je Inicijativa slobodnih građana iz Novog Pazara.

Inicijativa je zakazala protest u Novom Pazaru nakon ubistva Ervina Ćelahmetovića iz Priboja.

-Ministar policije je najodgovornije lice za nasilničko ponašanje policajaca posebno u Sandžaku gde i nakon počinjenih nedela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima u Srbiji, saopštila je Inicijativa slobodnih građana.

Oni su saopštili da građani Novog Pazara imaju niz zahteva.

-Građani zahtevaju “najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, smenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj, otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriečili ubistvo i bekstvo ubice, otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobegne, saopštila je ISG.

Jedan od zahteva je i saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima.

-Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju, stoji u saopštenju u kojem se dodaje “da bi pripadnici policije i drugih bezbednosnih službi bi trebalo da štite sve građane, a ne da građanima druge nacionalnosti prete genocidom,
istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju.”

-Sama činjenica da se ubistvo desilo na javnom mestu na kojem je bilo još policajaca i drugih službenika, a niko od njih nije sprečio ubistvo ili ubicu da pobegne, je poražavajuća i šteti ugledu R. Srbije, ministarstvu unutrašnjih poslova kao i svim policajcima u zemlji.
Posebno poražavajuća je činjenica da je nekoliko policajaca pomoglo ubici da pobegne nakon ubistva, piše u saopštenju.

Inicijativa slobodnih građana navodi da će, dok se ne ispune zahtevi koji bi trebalo da se podrazumevaju,
“smatrati da je ubistvo Bošnjaka od strane policajca
rezultat prestanka funkcionisanja pravne države, a pre svega tužilaštva i pravosuđa kao i višedecenijskog nekažnjavanja izvršioca gnusnih zločina.”

-Država Srbija je država svih nas ali da bi je svi osećali svojom domovinom, neophodno je da ona svojim odnosom pokaže da je svima majka, a ne nekima majka, a drugima maćeha, piše u saopštenju ISG.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno