CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoINFOLID EKSKLUZIVNO Građani Novog Pazara tuže NATO savez

INFOLID EKSKLUZIVNO Građani Novog Pazara tuže NATO savez

Grupa građana iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške tužila je NATO savez zbog kancera i drugih teških bolesti koje su dobili zbog osiromašenog uranijuma koji je korišćen tokom bombardovanja SR Jugoslavije. NATO alijansu, za sada, tužiće 3.340 građana Srbije, koliko ih se javilo advokatskoj kancelariji advokata Srđana Aleksića iz Niša.

U ovoj advokatskoj kancelariji za Infolid kažu da su im se javili građani koji žive u blizini bombardovane kasarne u Novom Pazaru i stambene zgrade, ali i drugih objekata koje je Alijansa “gađala” u ovom delu Srbije. Najviše je, kažu, tužbi iz Novog Pazara ali je značajan i broj građana iz Sjenice, Raške i Tutina koji će tužiti ovaj vojni savez. One koji su preminuli od posledica kancera pred sudom će zastupati članovi njihovih porodica.

Advokat Srđan Aleksić, koji zastupa oštećene građane, kazao je da veruje da će se dokazati istina.

“Imamo sanšu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu”, rekao je Aleksić. On je dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Ovaj advokat kaže da odšteta može iznositi od 100.000, pa i 300.000 evra, imajući na umu štetu koju je NATO naneo građanima.

“Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.

Italijanski advokat deo je pravnog tima advokata Aleksića. Oni pred sudom zajedno zastupaju građane, ali i vojnike i policajce.

“Javiljaju se i Albanci iz Preseva i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili. Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspeti da dokažemo, rekao je advokat Aleksić.

Kao dokaze, pored medicinske dokumentacije, građani moraju dati uzrok krvi, dok će od preminulih uzorci biti uzeti putem biopsije. Biološki materijal analiziraće se nano tehnologijom u Torinu kako bi bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno