CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoBNV dobilo lektire na bosanskom jeziku koje će podeliti školama

BNV dobilo lektire na bosanskom jeziku koje će podeliti školama

Bošnjačko nacionalno veće dobilo je donaciju od tri hiljade lektira na bosanskom jeziku koje će biti podeljene osnovnim i srednjim školama u Sandžaku. Donator je privrednik poreklom iz Novog Pazara koji živi i radi u Nemačkoj, a koji je želeo da ostane anoniman.

Vrednost ove donacije iznosi oko 30 hiljada eura, a predsednica BNV dr Misala Pramenković kazala je da ove lektire doprinose kvalitetu nastave na bosanskom jeziku.

– Lektira jesada u većem obimu dostupna učenicima. BNV će u narednim danima, dok traje upis prvaka, obići sve škole i podeliti im lektire koje su važan sadržaj u okviru obrazovanja. Njena nedostupnost je velika smetnja za kvalitetno odvijanje nastave. Ovim se omogućuje nastavnicima, bibliotekarima i đacima da imaju dostupne lektire i bolji kvalitet nastave, rekla je ona.

Foto Infolid

Predsednica BNV Misala Pramenković kazala je da obrazovanje na bosanskom jeziku nema alternativu i pozvala je sve roditelje bošnjačke nacionalnosti da svoju decu upišu na nastavu na maternjem.

-Proces upisa je u toku i koristimo priliku da sugerišemo roditeljima i nastavnicima da nastava na bosanskom jeziku nema alternativu jer se radi o maternjem jeziku kojim govorimo i na kojem razmišljamo. Nelogično je upisati dete da se obrazuje na jeziku koji mu nije maternji, jer imamo zakonske mogućnosti za obrazovanje na bosanskom jeziku. Fokus našeg interesovanja su gradovi i opštine u kojima žive Bošnjaci u određenom procentu. U Novoj Varoši i Priboju još nemamo zakonsku mogućnost za obrazovanje na bosasnkom jer je potrebno damo živi 15 odsto Bošnjaka, rekla je ona.

Foto Infolid

Dodala je da BNV nije zadovoljno stanjem u Prijepolju gde samo u naselju Brodarevo postoji škola u kojoj se đaci školuju na bosasnkom jeziku.

 -Smatramo da bi moralo biti drugačije. Imaćemo dugoročnu strategiju za Prijepolje. Ovo je ozbiljno pitanje i nemoguće je da se inicira sa jednog nivoa, potrebno je da se ostvari konsenzus više činilaca. Najstabilnija situacija je u Tutinu, gde preko 90 odsto bošnjačke dece pohađa nastavu na bosanskom jeziku, u Novom Pazaru je broj solidan ali ima prostora za još bolje rezultate, rekla je ona.

Pramenkovićeva je dodala da je Bošnjačko nacionalno veće pre nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se bošnjačka deca po automatizmu upisuju na obrazovanje na bosanskom jeziku. – U praksi nemamo stoprocentno primenu tog pravila ali BNV neće odustati od te inciijative, kazala je ona.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno