CodeArt Studio
NaslovnaVestiSuzana Grubješić: Šolcova poseta veoma važna zbog regionalne saradnje

Suzana Grubješić: Šolcova poseta veoma važna zbog regionalne saradnje

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da je izuzetno važan dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca 10. juna u Beograd, kako zbog razvijenih bilateralnih odnosa i pozicije Nemačke kao najvažnijeg spoljno-trgovinskog partnera Srbije i pojedinačno najvećeg investitora, tako i zbog regionalne saradnje i unapređenja odnosa na Zapadnom Balkanu i evropske perspektive. 

Ona za Danas kaže da će jedna od najvažnijih tema sastanaka svakako biti rat u Ukrajini, njegove posledice i pozicioniranje Srbije.

– I dalje visoko na listi prioriteta Šolcove posete biće, bez sumnje, i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, imajući u vidu i pojačani angažman nove nemačke vlade i nedavni sastanak u Berlinu sa predsednikom Vučićem i Kurtijem. Nakon Beograda, Šolc odlazi u Prištinu i očekujem da ponovi stav da se sva otvorena pitanja moraju rešiti kroz dijalog i uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza, kazala je ona i napominje da je primetna veća zainteresovanost i snažniji angažman nove nemačke vlade na Zapadnom Balkanu jer prvi put imaju i specijalnog izaslanika za region. 

Sagovornica Danasa kaže da se to može pripisati i kancelaru Šolcu u čijem se kabinetu dizajnira spoljna politika, ali i koalicionim partnerima Zelenim, koji vode Ministarstvo spoljnih posliva.

Prema njenim rečima, evropska perspektiva mora da bude vrlo brzo konkretizovana kako bi EU očuvala svoj kredibilitet kao pouzdani partner svih na Zapadnom Balkanu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno