CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoEvropski parlament od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji-To je uslov za...

Evropski parlament od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji-To je uslov za nova poglavlja?

U novom izveštaju Evropskog parlamenta od Srbije se traži da uvede sankcije Rusiji i da još jednom jasno potvrdi da se nalazi na evorpskom putu.

Srbija, prema ovom dokumentu, može da otvori nova pregovaračka poglavlja tek kada se uskladi sa spoljnom politkom EU i kada uvede sankcije Rusiji.

U ovom izveštaju, pored poznatih uslova vezanih za vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom, naglašeno je i da će usklađenost sa spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tok pristupnih pregovora.

U tekstu 40 usaglašenih amandmana, oko kojih je postignut dogovor vodećih političkih grupa, posebno se naglašava potreba usklađivanja Srbije sa stavom EU prema ratu u Ukrajini, oblast vladavine prava, borbe protiv korupcije i medijskih sloboda.

Evropski parlament naveo je da podržava članstvo Srbije u EU, a evropski poslanici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavaju zabrinutost jer je Srbija “među retkim zemljama Evrope koja se nije uskladila sa pozicijom EU”, kao i zbog činjenice da je po usklađenosti na poslednjem mestu u regionu.

Parlament “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije i poziva Srbiju da “razmotri svoju ekonomsku saradnju s Rusijom”.

Evropski parlament poziva Srbiju da prekine vojnu saradnju sa Rusijom, uključujući i projekte kakav je ruski humanitarni centar u Nišu.

Parlamentarci su zabrinuti i zbog kupovine vojne opreme iz Rusije, Belorusije i Kine. U ovom izveštaju Srbija je kritikovana i zbog “širenja dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu.”

Evropski parlament pozdravlja odluku Srbije o donaciji 600.000 vakcina protiv kovida zemljama regiona.

U ovom izveštaju Srbiji su upućene kritike zbog, kako se navodi, nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Konačni tekst izveštaja o Srbiji, u formi rezolucije, biće usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u julu.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno