CodeArt Studio
NaslovnaSvet(UŽIVO) Crna Gora bira predsednika, u trci sedam kandidata

(UŽIVO) Crna Gora bira predsednika, u trci sedam kandidata

Crna Gora danas bira predsednika, a u trci je sedam kandidata.

Na izborima učestvovuju aktuelni predsednik države i predsednik Demokratske partija socijalista Milo Đukanović, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović i lider Demorkata Aleksa Bečić.

Kandidati su i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović.

Iz DIK su saopštili sa pravo glasa na predsedničkim izborima u Crnoj Gori ima 542.154 ljudi, dve hiljade više nego na parlamentarnim koji su održani 2020. godine.

9:05

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsedničkim izborima do 9 sati glasalo je 6,6 odsto birača. Na jugu zemlje glasalo je 5.6% birača, u centralnom deu 7,4 a na severu Crne Gore 6,5 procenata upisanih glasača.

CEMI

11:21
Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsedničkim izborima do 11 sati glasalo je 20.1 odsto birača.

11:40

Kandidat DF za predsednika Crne Gore Andrija Mandić glasao je u OŠ Branko Božović u Podgorici.

Foto Infolid

-Posle velike pobede na lokalnom nivou, gde je parlmentarna većina preuzela gotovo sve opšine ostalo je još ovo jedno važno mesto sa koga će ubuduće da se kreira politka pomirenja, politika okrenuta svim građanima Crne Gore, politika snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i politika koja će da podstiče ekonomski razvoj Crne Gore.

Mandić je rekao da će svi biti ravnopravni – Crnogorci, Srbi, Bošnjaci:

-U Crnoj Gori će biti razvnopravni svaki građanin, sa sudovima koji će deliti pravdu u skladu sa zakonom i ustavom.

12:29

Kandidat DPS za gradonačelnika Crne Gore Milo Đukanović glasao je danas u Podgorici u OŠ Savo Pejanović.

Foto Infolid

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je posle glasanja na predsedničkim izborima danas u Podgorici da očekuje drugi krug, i da veruje da će građani i ovog puta odlučiti pametno, u svoju korsit i u korist svoje države.

Đukanović je rekao da su predsednički izbori prilika da Crna Gora potvrdi svoju sposobnost da živi u uslovima političke i demokratske stabilnosti, da nastavi da predano realizuje reforme, sustiže standarde i ostavaruje svoj cilj.

-Cilj koji zdušno podržava tri četvrtine crnogorskog društva, a to je da budemo deo ujedinje porodice evropskih drzava, da to dovede Crnu Goru i građane do evropskog kvaliteta života. Verujem da će građani i ovog puta odlučiti pametno, u svoju korist i u korist svoje države – rekao je Đukanović.

Foto Infolid

Na pitanje da li je prehlađen i koga očekuje u drugom krugu, odnosno koga bi voleo za rivala u drugom krugu, Đukanović je rekao:

-Malo jesam prehlađen, ali ništa strašno. Verujem da ćemo proći kroz drugi krug. Prosto, takva je ponuda na političkoj sceni. Puno je kandidata, među njim su većina lideri svoji partija. Nerealno je da se ovo može završiti do drugog kruga. Iskreno, ne preferiram nikog posebno. Znam da svi imaju isti naboj, a to je kako poraziti dosadašnjeg predsednika. Ko god bio u drugom krugu, siguran sam da ćemo imati jedan korektan duel i siguran sam u svoju superiornost – rekao je Đukanović.

On je dodao da je dobra vest da će Crna Gora uskoro imati vanredne parlamentarne izbore, “da u ovoj sezoni zaokruži kompletan posao”.

-Da Crna Gora dobije reformsku kompetentnu vladu koja bi je sa predsednikom i parlamentom vodila ka cilju.

12:32

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, na predsedničkim izborima do podne je glasalo 29 odsto ili oko 157.100 birača. Na severu glasalo je 28.6% birača, centralnoj regiji 31.8%, a na jugu zemlje 24% birača.

13:06

CEMI javlja da izlaznost do 13 sati iznosi 35,5 odsto. Na jugu zemlje glasalo je 30,7 odsto birača, u centralnom delu 38,2 a na severu 36 procenata.

14:20

U opštini Tuzi kod Podgorice, u kojoj većinu čine Albanci, glasanje se odvija neometano.

Foto Infolid

Jedno od biračkih mesta, čiji je predsednik Safet Gilić, obišao je i reporter Infolida.

-Glasanje se odvija bez ikakvih problema. Oko 27 odsto je glasalo do 14 sati. Ne stvaraju se gužve i glasanje se odvija neometano, rekao je Gilić.

17:05

Presek izlaznosti do 17 sati 52,4 odsto. Na severu zemlje glasalo 53,4 na jug 45.4 dok je na centralnom nivou biračko pravo iskoristilo 56,1 odsto upisanih birača.

CEMI

19:10

Do 19 sati glasalo je 60.5 odsto birača.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno