CodeArt Studio
NaslovnaSvetSAD i EU usvojile novi set sankcija protiv Rusije

SAD i EU usvojile novi set sankcija protiv Rusije

SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Među osobama na koje se odnose sankcije je i Sergej Roldugin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Rojters.

Najnovije sankcije su, takođe, usmerene na 16 subjekata, sedam plovila i tri aviona, navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Ambasadori EU na sastanku u četvrtak podržali su mere, koje bi predstavljale najteže do sada EU i koje imaju za cilj suzbijanje sposobnosti Rusije da finansira rat u Ukrajini, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Mere brane kupovinu sirove nafte iz Rusije koja se isporučuje u zemlje članice putem mora u narednih šest meseci i rafinisanih naftnih derivata u narednih osam meseci. Nafta iz naftovoda bi bila privremeno pošteđena kao ustupak Mađarskoj i drugim zemljama bez izlaza na more, koje se oslanjaju na ruske isporuke preko naftovoda Družba.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistirao mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je prvo zatražio da se sankcije ne uvode patrijarhu Kirilu početkom maja, ali se o tome nije razgovaralo na sastanku na kojem su se lideri EU sastali u ponedeljak, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem. Njegov zahtev je razbesneo mnoge ambasadore EU, ali su na kraju prihvatili zahtev Mađarske da se on izuzme od sankcija, kako bi se osiguralo usvajanje sankcija, piše Blumberg.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Sporazum o sankcijama stupa na snagu ujutro, osim u slučaju, da neka od članica iznese neke primedbe.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno