CodeArt Studio
NaslovnaSvetPredsednik Šri Lanke pobegao vojnim avionom na Maldive

Predsednik Šri Lanke pobegao vojnim avionom na Maldive

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je rano jutros vojnim avionom na Maldive, zajedno sa suprugom, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje, a prenosi Rojters.

Radžapaksa, njegova supruga i dva telohranitelja ukrcani su u avion ratnog vazduhoplovstva koji je poleteo za glavni grad Maldiva, Male, saopštile su vazduhoplovne snage.

Izvor iz vlade i osoba bliska Radžapaksi saopštili su da je on u Maleu, a prema njihovim navodima, predsednik bi odatle najverovatnije trebalo da se uputi u drugu azijsku zemlju, prenosi Rojters.

Predsednik Šri Lanke je ranije obećao da će danas podneti ostavku, a zvaničnici su jutros saopštili britanskoj agenciji da on tek treba da podnese svoju pisanu ostavku predsedniku parlamenta.

To bi, kako se navodi, otvorilo prostor za uspostavljanje vlade nacionalonog jedinstva, nakon što je hiljade demonstranata upalo u njegovu i premijerovu službenu rezidenciju u subotu tražeći njihovu smenu.

Predsednik nije viđen u javnosti od petka, a parlament će njegovu zamenu izabrati 20. jula.

Porodica Radžapaksa, uključujući i njegovog brata, bivšeg premijera Mahindu Radžapaksu koji je u maju podneo ostavku, godinama je dominirala politikom zemlje od 22 miliona stanovnika koji ih smatraju odgovornim za trenutne probleme.

Šri Lanka se bori sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Zvaničnici za imigraciju Šri Lanke saopštili su juče da su sprečili predsednikovog brata i bivšeg ministra finansija Basila Radžapaksu da napusti zemlju.

Kako je prenela agencija Rojters, nije odmah bilo jasno gde je Radžapaksa, koji ima i američko državljanstvo, pokušavao da ode.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno