CodeArt Studio
NaslovnaSvetMeštani blokirali put Bijelo Polje-Prijepolje

Meštani blokirali put Bijelo Polje-Prijepolje

Meštani Bijedića, Pobreža i Pećarske blokirali su danas u podne magistralni put Bijelo Polje – Prijepolje u mestu Konatari, tražeći raskid ugovora i preispitivanje svih saglasnosti koje je firma Elas dobila za izgadnju kamenoloma.

Ogorčeni su što mašine ove kompanije i dalje rade na kamenolomu, ovoga puta, navodno, za potrebe Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je ranije uvela prethodnu zaštitu, gde su obustavljeni svi radovi, dok se u potpunosti ne ispita lokacija, s obzirom da je izvođač presekao arheološko nalazište staro 6,5 hiljada godina.

Iz tih razloga su firmi Elas dali rok od dva dana da obustavi sve radove i naredne proteste će sa ulice ‘preseliti’ ispred zgrade opštine Bijelo Polje i na samom nalazištu u BIjedićima.

Predstavnik građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće” Krsto Tvrdišić je kazao da je ceo proces oko davanja koncesija bio netresparentan, a da različite komisije, koje su učestvovale u davanju koncesija, nisu radile posao kako je trebalo.

“U dokumentu vezanom za saobraćajno-tehničke uslove piše da su sabraćajne veze dobre. Sigurno misle na puteve koje su meštani sami izgradili svojim sredstvima. Deo puta koji taj lokalni put povezuje sa Zahumskom i potencijalnim kamenolomom, porodica Tvrdišić je izgradila za svoje potrebe na svojoj imovini, a Opština ga je nezakonito upisala na sebe”, kazao je Tvrdišić.

Foto Krsto Tvrdišić-ustupljena fotografija

Neverovatno je da je, istakao je Tvrdišić, mnoge saglasnosti Opština tražila u ime koncesionara.

“Informacije koje se pominju u dokumentima da meštani Bijedića žive većinom u prigradskim naseljima, o udaljenosti planiranog kamenoloma od kuća, imanja i vodoizvorišta su netačne. Opština nije upoznala meštane o svojim namerama, a ne postoje podaci o javnim raspravama. Ako su i negde održane, zanima nas na koji način, s obzirom na to da su na snazi bile kovid mere i zabrane okupljanja”, rekao je on.

Meštani su, napomenuo je on, ogorčeni što je Centar za arheologiju i konzervaciju pokrenuo arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, u koja se uključio i koncesionar svojim mašinama i finansijama.

“Jedina stvar koju je do sada uradio je da je uništio puteve i presekao arheološko nalazište”, kazao je Tvrdišić, dodajući da je potrebno da se u ceo proces pod hitno uključi Specijalno državno tužilaštvo.

Traže da država preuzme finansiranje istraživanja, da se u proces istraživanja uključi i arheolog Predrag Lutovac, koji je već jednom vršio istraživanje kako bi se sprečile sve eventualne nezakonitosti.

Meštani su kazali da nemaju povratne informacije o tome šta je bilo sa prijavama koje su podnešene protiv konceisonara, kao ni sa prijavom koju je protiv bivšeg direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidara Božovića podnio predstavnik Pokreta Evropa sad Andrija Delić, jer je Božović dao mišljenje da ‘nema arheološkog nalazišta na predmetnoj lokaciji’, iako postoje dokumenti da je 2012. godine vršeno arheološko istraživanje, kada su nađeni predmeti iz neolita.

Foto Krsto Tvrdišić-ustupljena fotografija

Uglješa Prebiračević iz Pećarske je rekao da je neshvatljivo zbog čega se do sada niko nije oglasio iz Ministarstva poljoprivrede.

“S obzirom na to da 80 odsto stanovništva živi od poljoprivrede i da bi se otvaranje kamenoloma nepovoljno odrazilo na životnu sredinu”, kazao je Prebiračević.

Jefto Pajević je kazao da se grupa meštana održala sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija odakle su obećali da će razmotriti njihov problem.

Mlađen Grebović je zamerio što se na protestu nije pojavio predsednik MZ Gubavač Ermin Kovačević, iako je dan ranije bio na protestu na istom mestu, oko nastavka radova Gubavač – Bistrica.

To ukazuje na sumnju da su učestvovali u nezakonitim radnjama oko dobijanja saglasnosti za kamenolom”, kazao je Grebović.

On je imao poruku i molbu za predsednika Vlade Dritana Abazovića:

“Pošto je stao na put mafiji za drva, mafiji za šljunak, ovo se sad pojavila mafija za kamenolom, pa ga molim da se uključi i raskine ugovor sa koncesionarem”, kazao je Grebović.

Firma Elas ranije je saopštila da poseduje sve dozvole za ove radove i iskopavanja. Mesto na kojem se gradi kamenolom naslanja se na Srbiju, odnosno, na opštinu Sjenica. (Izvor Vijesti.me/Infolid, Foto Krsto Tvrdišić-ustupljene fotografije)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno