CodeArt Studio
NaslovnaSvet(FOTO) Pronađena olupina broda na dubini od sedam kilometara

(FOTO) Pronađena olupina broda na dubini od sedam kilometara

Razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata pronađen je na skoro 7.000 metara ispod nivoa mora kod Filipina.

Razarač je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom.

USS “Samjuel B. Roberts”, poznat kao “Sami B”, pronadjen je u sredu na Pacifiku, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

“Sami B” je pronađen 426 metara dublje od US S Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije Kaladan Oseanik Ekspedišns sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.

Razarač “Semi B” je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nadjača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu.

Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, biva kritično pogodjen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda “Jamato” i nedugo potom tone. Od posade od koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

Kako bi dočarala o kakvoj dubini se radi Nacionalna geografija podseća da je vrh planine Kilimandžaro visok 5.896 metara, dok je najviše naselje na svetu, La Rinkonada u peruanskim Andima, na 5.100 metara.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno