CodeArt Studio
NaslovnaSvetErdogan: Verujem da sam pobedio u prvom krugu

Erdogan: Verujem da sam pobedio u prvom krugu

Predsednik Republike Turkiye i kandidat na predsedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan izjavio je da još uvek nisu poznati konačni rezultati redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali da je odveć jasno da su on kao predsednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu, javlja Anadolija.

Erdogan je iz Istanbula stigao u sedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, gde su ga dočekale hiljade simpatizera.

“Turkiye je izborima upotpunila još jedan festival demokratije“, kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sedišta AK Partije.

Ističući da su izbori bili jedni od onih sa najvećom izlaznošću u historiji Turkiye i da nema takvih izbora u svetu, Erdogan je poručio da je jasno da je pobednik njegova zemlja i narod.

“Verujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova“, kazao je Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

Građani Turkiye glasali su na redovnim predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 95,45 posto obrađenih biračkih mesta Erdogan je u vodstvu sa 49,5 posto osvojenih glasova. Sledi Kemal Kilicdaroglu sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharrem Ince, koji se pre dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto. U trci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Sledi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno