CodeArt Studio
NaslovnaSvetAtentat na bivšeg premijera Japana, upucan u vrat i grudni koš

Atentat na bivšeg premijera Japana, upucan u vrat i grudni koš

Bivši japanski premijer Šinzo Abe prebačen je u bolnicu nakon što ga je danas oko 11:30 sati po lokalnom vremenu upucao napadač sa sačmarom dok je držao predizborni govor u zapadnom gradu Nara, javila je japanska državna televizija NHK.

Abe (67) ostao je bez svesti nakon što je na njega pucao kao Tetsuja Jamagami (41), stanovnik Nare. Osumnjičeni je bivši pripadnik japanske mornarice i na saslušanju je rekao da je nameravao da ubije Abea jer je, kako je kazao, bio nezadovoljan njegovom politikom.

Jamagami je Abeu prišao s leđa u trenutku dok je držao govor. Nakon ispaljenih hitaca Abe je pao na zemlju, a pogođen je u leđa, povređen mu je grudni koš, a jedan metak pogodio ga je u vrat. Japanski mediji prenose da je bivši premijer u teškom stanju i da mu se lekari bore za život.

Nakon što je pucao u Abea, osumnjičeni je spustio pištolj i odmah se predao policiji.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno izjavio je da ne zna u kakvom je Abe stanju nakon napada, a novinska agencija Kjodo i NHK preneli su da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

Premijer Japana Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.

Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno