CodeArt Studio
NaslovnaSvetAbazović: Logično je da moja poseta regionu počne iz Beograda

Abazović: Logično je da moja poseta regionu počne iz Beograda

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da bi voleo da uspostavi bolje odnose sa Srbijom kao i da bi bilo logično da njegova prva poseta u regionu bude Beograd, prenosi RTV.

“Prvu zvaničnu posetu sam imao u Briselu, što je potpuno logično. Sad očekujem da inteziviramo regionalne posete. Lično bih voleo da se nađem što pre u zvaničnoj poseti Srbiji. To isto važi i za druge države u regionu”, rekao je Abazović.

Na pitanje da neki diplomatski izvori kažu da će do kraja juna doći u Beograd, Abazović je rekao da bi mu bilo veliko zadovoljstvo, ako je to tačno.

“Nekako i pripada da počnemo iz Beograda. Ako je to tačno, onda sa velikim zadovoljstvom ću doći u Srbiju”, rekao je Abazović.

On je rekao da se nada da će saradnja Crne Gore i Srbije biti mnogo bolja nego što je to bilo ranije, kao i da se nada da će “uzvratnim posetama zvaničnici obe zemlje demonstrirati mnogo bolje odnose”.

“Naravno, ostaje otvoren poziv za premijerku Srbije Anu Brnabić, za sve ministre i predsednika da i oni posete Crnu Goru. Verujem da ćemo u kontaktima koje budemo imali tretirati i ovo pitanje”, poručio je Abazović.

On je dodao da građani Srbije mogu da računaju na potpunu kooperativnost Vlade Crne Gore, kad je u pitanju promocija dobrosusedskih politika.

Na pitanje da li će Crna Gora postati deo Otvorenog Balkana, Abazović je rekao da će učestvovati na samitu u Ohridu 27. i 28. juna i da tamo dolaze kao posmatrači.

“Želimo da podelimo sva razmišljanja sa drugim predstavnicima država i voleli bismo da na taj način pokažemo kako inkluzivna politika ima svoju podršku na Zapadnom Balkanu. Lično bih voleo i da drugi premijeri u drugim državama, koji trenutno imaju neki rezervisani odnos, dođu za sto i razgovaraju. To ne znači da neko mora da preuzima neke specijalne obaveze, ali je veoma važno da jačamo međusobno poverenje kroz otvoreni dijalog”, istakao je premijer.

Abazović je rekao i da o inicijativi “Otvoreni Balkan” ima afirmativno mišljenje, ali da u njegovoj vladi ima ljudi koji ne dele njegov stav i da “on to poštuje”.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa SPC, on je rekao da je Podgorica iskazala spremnost da bude potpisan i da bi to trebalo učiniti u “nekom razumnom roku i staviti tačku na tu priču u obostranom interesu države i crkve”.

“Ono pravo koje tražite za sebe, dajte i drugima. Ako imamo jedan odnos sa drugim verskim zajednicama, ne vidim razlog da nemamo taj odnos i sa SPC i sa ostalim zajednicama koje će možda u budućem periodu zatražiti isto”, poručio je Abazović.

Na pitanje da li očekuje da Beograd Crnoj Gori uskoro izruči bivšeg funkcionera DPS, Svetozara Marovića, Abazović je rekao da bi voleo da se to desi.

“Uveren sam da bi najbolja potvrda tih naših resetovanih odnosa bilo to da se, hipotetički govorim, Svetozar Marović pojavi na nekom od graničnih prelaza u Crnoj Gori i da ga mi ovde privedemo pravdi. Verujem da se to može desiti, ako me sad pitate kad, na to nemam odgovor”, rekao je Abazović.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno