CodeArt Studio
NaslovnaIstaknuto(VIDEO) Lazar Filipović: Plivanje je moj život

(VIDEO) Lazar Filipović: Plivanje je moj život

Bez bazena ne mogu da živim. Tokom pandemije, kada nisu radili bazeni, jedva sam izdržao bez plivanja. Sada vidim da bez plivanja ne mogu da živim.

Ovo su reči Lazara Filipovića (13) iz Novog Pazara, plivača PK Delfin 2007, koji skoro deset godina odrasta na bazenu, na vodi. Lazar je prvak Srbije u plivanju u svojoj konkurenciji, do sada je osvojio preko 80 medalja na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih je preko 70 zlatnih.

Prošlogodišnju letnju sezonu na otvorenim vodama u Srbiji Filipović je završio na drugom mestu u generalnom plasmanu. Ove godine, Lazar juri prvo mesto u starosnoj konkurenciji 12-13 godina. Cilj mu je i da u apsolutnoj konkurenciji u svim starosnim grupama uđe u prvih pet. Ukoliko mu to pođe za rukom, ovaj mladi plivač ispisaće novu stranicu istorije plivanja u Novom Pazaru.

Da uspe, na dobrom je putu. Trenutno je četvrti, a do kraja sezone ostala su još tri jaka takmičenja. Ove godine, Filipović je, između ostalog, plivao 15 kupova Srbije, gde je osvojio 13 zlatnih i dve srebrne medalje.

Foto Infolid

-Najponosniji sam na ovogodišnje rezultate iz Bačke Topole na pet i deset kilometara, kao i na prošlogodišnje kada sam postao prvak Srbije. Ponosan sam i na maraton koji sam otplivao, Jarak u Šapcu, koji je jedan od najzahtevnijih u Evropi. Tu sam u apsolutnoj bio peti, a u svojoj konkurenciji bio sam prvi, priča Filipović za Infolid.

Ovaj mladi plivač mnogima u Novom Pazaru je primer uspešnog sportiste i vaspitanog dečaka. Svoje slobodno vreme Lazar troši na sport.

-Da vas ispravim, vreme koje čovek provede baveći se sportom se ne troši. To nije uzalud bačeno vreme. Mladima savetujem da se bave sportom, ne mora to da bude profesionalno i uspešno, ali da se bave sportskim aktivnostima i da budu zdravi. Imamo bazene, sportske dvorane, fudbalske terene, mladi imaju širok izbor. Najbitnije je da mladi nisu na ulici i da se druže na sportskim terenima, kaže Lazar Filipović za naš portal.

Foto Infolid

Profesor fizičkog vaspitanja i jedan od Lazarovih trenera Irfan Gračanin kazao je za Infolid da je plivanje jedan od bazičnih sportova koji je, pored gimnastike, najpreporučniji za decu od šest godina koja počinju da se bave sportom.

-Kod plivanja celo telo radi, dete povećava svoju pokretljivost, brzinu, snagu, koordinaciju pokreta. Plivanje je baza za druge sportove. Najbolje je dete dovesti na bazen, da nauči da pliva. Tri decenije sam na bazenu i znam da imamo mnogo uspešnih sportista koji su najpre ovde počeli sa treninzima, a zatim su izabrali odbojku, fudbal, rukomet ili neki drugi sport, kazao je on za Infolid.

Gračanin je dodao da mladi tokom dana moraju potrošiti određeni deo energije i zato apeluje na roditelje da uključe svoju decu u bilo koji sport.

-Bitno je da deca svoju energiju troše na sportske aktivnosti, da se kroz sport druže i socijalizuju, da žive zdravo. Kod nas plivanje nije mnogo zastupljeno jer imamo mnogo sugrađana koji ne znaju da plivaju. Evo podatka iz Vojvodine, tamo dete pre nego što upiše drugi razred mora da nauči da pliva. Imamo bazene na kojima i zimi deca mogu da plivaju i imamo uslove da naučimo decu da plivaju. To bi trebalo da bude obaveza. Zato su Mađari svetski prvaci u vodenim sportovima. Tamo svako manje mesto ima bazen i praktikuju zdrav način života, kazao je Gračanin.

On je posebno istakao dva velika takmičenja koja su nedavno održana u Novom Pazaru gde je bilo preko 70 takmičara.

-Dva plivačka kluba iz Novog Pazara imaju podršku od našeg grada i Sportskog saveza i na tome smo im zahvalni, rekao je on.

Školski psiholog Nevzeta Murić Skarep za Infolid kaže da je sport dobar način da se preventivno deluje i da se suzbiju pojave nasilja kod dece.

Foto Infolid

-Sport predstavlja nezaobilaznu kariku u promociji aktivnog načina života bez nasilja i može postati ogromna sila za pokretanje pozitivnih društvenih promena u kulturama i zajednicama širom sveta. Poznato je da sport ima sposobnost da transformiše živote pojedinaca. Transformacija života jednog pojedinca može se realizovati kroz podsticanje fizičkog, psihološkog, emocionalnog i socijalnog blagostanja i razvoja, kazala je ona i dodala da sport ima značajnu ulogu u kulturama i zajednicama širom sveta.

Murić Skarep kaže da pored toga što sport doprinosi fizičkom, psihološkom i emotivnom blagostanju, on, takođe, ima značajnu ulogu u zdravom društvenom razvoju i interakciji.

-Sport pomaže ljudima da nauče kako postavljati i postizati ciljeve kroz disciplinu i naporan rad. Sportom se neguje razvoj donošenja odluka i liderskih sposobnosti, dok uči ljude kako da reaguju i na uspeh i neuspeh. Ne možemo birati zdravlje, ali možemo izabrati zdrav način života. Zdrav način života nije nešto što nam je dato ili urođeno, već mora da se strpljivo razvija tokom života, kazala je Skarep Murić za Infolid.

*Ovaj tekst rezultat je projekta “Sportske nade Novog Pazara, promocija nenasilja, sporta i zdravog načina života” koji realizuje Novinska agencija Info Leader Media uz sufinansiranje Grada Novog Pazara. 

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno