CodeArt Studio
NaslovnaReportažePRIBOJ Vodena bujica donela nadgrobni spomenik iz Bijelog Polja

PRIBOJ Vodena bujica donela nadgrobni spomenik iz Bijelog Polja

Poplavni talas i nabujali Lim na površinu su izbacili na hiljade kubika smeća, pastičnih flaša i kesa, a sa tim i ljudsku nekulturi i odsustvo bilo kakve ekološke svesti. Navikao na raznovrsni otpad, Siniša Laković iz pribojskog ekološkog udruženja krenuo je u čišćenje plutajuće deponije.

Međutim, ono što je ugledao dok je sa kolegama čistio Lim i za njih je bilo pravo iznenađenje. Izvukli su, verovali ili ne, spomen ploču na kojoj su jasno upisani ime, prezime i godina smrti pokojnika.

-Čistili smo lančanicu koja prikuplja smeće kod brane Potpeć koje nadolazi ovom rekom, odjednom smo ugledali smomenik koji smo izvukli i ubacili u čamac. Po samom obliku spomen ploče i po tome što nema obeležje krsta, pretpostavljamo da je pokojnik bio komunista. Raspitali smo o prezimenu kako bi obavestili bližnje, međutim, nismo došli do podataka da postoji ovo prezime, ni u Prijepolju a ni Priboju, izjavio Siniša za RINU.

Ekolozi nisu ovde nisu odustali i nastavili su da traže dalje. Prezime sa spomen-ploče poznato je u Bijelom Polju, a upravo odatle dolazi poplavni talas u Lim.

Foto RINA

-Sve su prilike da je ovaj nadgrobni spomenik voda donela iz ove crnogorske opštine. Ovo je zaista prvi put da u vodi vidimo ovako nešto, a do sada smo se nagledali apsolutno svega. Ponekad bude i poražavjuće kad vidite šta su sve ljudi u stanju da bace u reku, dodaje Siniša iz Ekološkog udruženja Jastreb.

U svojoj dugogodišnjoj volonterkoj karijeri ovaj Pribojac čisti obale ali i korito, a sve to o svom trošku, bez ičije pomoći. Kaže, ne može da gleda nekadašnji zeleni biser u ovakvom poražavajućem stanju.

-Kad su obilne padavine Lim ume da bude surov, a to smo videli u prethodnim danima. Do sada smo izvukli predmete za koje ne biste rekli da bi se ikad mogli naći u koritu. Od mrtvačkih sanduka, uginulih životinja, automobila i kućnih aparata. Lakše nam je nabrojati šta do sada nismo nalazili u reci, dodao je on. (RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno