CodeArt Studio
NaslovnaReportažeNOVA VAROŠ/SJENICA Ušačka pećina je neistražena i krije mnogo toga

NOVA VAROŠ/SJENICA Ušačka pećina je neistražena i krije mnogo toga

Kanjon Uvca na jugozapadu Srbije nadaleko je poznat po svojim meandrima, a slike te neverovatne lepote već godinama obilaze svet, piše RINA.

Ovaj Specijalni rezeravat prirode ima da ponudi još mnogo toga, naročito ljubiteljima speleologije pošto se tu nalazi najveći pećinski sistem na Balkanu. Do Ušačke pećine skrivene upravo među ovim meandrima, možete stići samo na čamcu i ploveći tirkiznim jezerom.

Foto RINA

“Pećina je smeštena u samom srcu rezervata. Ovaj sistem dobio je naziv jer se Ušačka pećina spaja sa Ledenom pećinom u jami Bezdan i tako prave najduži pećinski sistem od preko šest kilometara. Unutar njih nalazi se mnogo neistraženih kanala, pa se smatra jednim od najvećih speleoloških objekata u ovom delu Evrope. Pravi ulaz u ovaj sistem je na deset kilometara od Sjenice u selu Lopiže u zaseoku Ušaci”, rekao je za RINU Steva Radovanović čuvar zaštićenog područja SRP Uvac.

Ukupna dužina kanala Ušačke pećine iznosi 2.520 metara pri čemu je glavni kanal dužine 2.090 metara dok ostatak pripada bočnim kanalima. Hidrološki je aktivna, a kroz njen glavni kanal protiče povremeni tok. Ona praktično predstavlja tunel kroz koji protiče Duboki potok. Na više mesta u pećini tok ponire i ponovo se pojavljuje u vidu izvora i toka. Na velikom broju mesta u pećini, naročito na mestima promene pravca kanala, prisutne su rečne terase koje su izgrađene od klastičnih sedimenata koje je ovaj tok odložio.

Foto RINA

“Ova pećina obiluje pećinskim nakitom , postoje dve uređene dvorane za sve posetioce u dužini od oko 550 metara. U prvom delu pećine mestimično se pojavljuju usamljene draperije, male grupa stalagmita i stalaktita. Drugi deo je poprilično izdašniji, a u njemu se mogu uočiti masivni stalaktiti i stalagmiti, a javljaju se i stubovi. Prisutni su salivi i bigrene terase”, ističe Radovanović.

Ono po čemu je Ušačka pećina takođe posebna jeste što se unutar nje mogu videti četiri izuzetno retke vrste slepih miševa, koji se još nazivaju i pećinski golubovi. Upravo iznad same Ušačke pećine smeštena su i gnezda jedne od najvećih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

Ovaj izuzetno atraktivan predeo prethdonih godina privlači sve više posetilaca i dodatno doprinosi turističkoj ponudi planine Zlatar, koja se nalazi u neposrednoj blizini. (RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno