CodeArt Studio
NaslovnaReportažeJagodina je grad u kojem je spavao sultan Sulejman

Jagodina je grad u kojem je spavao sultan Sulejman

Sultan Sulejman tokom svog ratnog pohoda na Karla V, cara tadašnjeg Svetog rimskog carstva, prespavao je u Jagodini kako bi se vojska odmorila i pripremila za okršaj. Sultanov sluga ostavio je pisani trag koji svedoči da je turska vojska u Jagodinu stigla 15. juna 1532. godine.

-Sultan Sulejman u Jagodini je noćio zajedno sa vojskom u noći 15. juna 1532. godine, kada je sultanu bilo 38 godina, piše u dokumentu.

Jagodina je tada bila varošica. Mnogi putopisci su je opisivali, a neki od njih su Evlija Čelebija i Stefan Gerlah.

-U varošici žive pošteni, obrazovani, časni i dobrodušni ljudi, napisao je jednom prilikom putopisac Evlija Čelebija.

Prvi put se Jagodina pominje sredinom 1399. godine. Ovu tadašnju varošicu činio je skup malih naselja. Jagodina je kroz svoju istoriju više puta menjala ime. Tako se zvala Jagotna, Jašinče, Eperiš, Jagodnja… Neki smatraju da je ime dobila po jagodi, dok ima i onih koji tvrde da je za to zaslužna krčmarica Jagoda.

Poznato je da je ćuran od vajkada symbol Jagodine ali mnogi ne znaju zašto je to tako. Elem, u blizini pruge nalazila se klanica odakle je pobegao jedan ćuran. Prošao je voz i ćuran je nastradao. Odatle i nadimak, odnosno simbol Jagodine. Ova priča nije zvanično potvrđena.

Foto Muzej voštanih figura

Jagodina je danas lep grad u kojem se mnogo toga može videti. Posebno se može pohvaliti da je iznedrila mnoge poznate ličnosti, kao što su prvi veterinar u Srbiji Jovan Petrović, slikari Nikola Milojević i Živan Vulić, književnica Milica Jakovljević Mir Jam, Dragiša Gile Milojević, Svetozar Marković, fudbaler Zvonko Milojević…

U Jagodini, u Muzeju voštanih figura, možete videte značajne istorijske ličnosti. Tu se nalaze figure Vladimira Putina, Novaka Đokovića, Nikole Tesle, Zorana Đinđića, Vlade Divca, Desanke Maksimović…

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno