CodeArt Studio
NaslovnaIstaknuto(FOTO-VIDEO) Adana budi čula i bistri ljudski um

(FOTO-VIDEO) Adana budi čula i bistri ljudski um

Blizu Sredozemlja u Turskoj, vrlo plodno nizijsko područje. Baš tu je smeštena Adana. Ovaj grad broji oko 1,6 miliona stanovnika. Svi nasmejani, željni razgovora i srdačni.

-Bujrum, bujrum, bujrum abi, čulo se ulicama ovog grada koji sabira istoriju na jednom mestu.

Do Adane se stiže veoma lako. Iz Istanbula dnevno leti više aviona do ove metropole koja se može pohvaliti brojnim epskim pesmama. Istorija Adane duga je najmanje tri ipo hiljade godina, tu su sačuvani brojni lokaliteti koji datiraju još iz doba paleolita.

Foto Infolid

Naziv grada prvi put se pominje u pismima hetitskog kralja Telipua 1150. godina pre nove ere, ali postoje činjenice koje dokazuju da je Adania, Atanina, odnosno današnja Adana znatno starija.

Dan u Adani, domu 18 civilizacija, počeo je vrlo rano, odmah nakon turskog doručka koji je obilovao najraznovrsnijom, ukusnom, hranom koja krepi telo i budi čula, oštri um.

Foto Infolid

Za one koji su željni istorijskih podataka, činjenica, čije oči žele da vide predmete stare vekovima, vrata muzeja otvorena su od ranih jutarnjih sati. Muzej je osnovan 1924. godine i u njemu su izloženi artefakti koji su pronađeni tokom arheoloških istraživanja šireg područja, ali i susednih gradova Tarzus, Kahramanmaraš, Mersin na moru…

Gradske ulice krase minara džamija i velika Sahat kula koja se ponosno diže ka nebu. Zija paša je 1881. godine dao naredbu da se Sahat kula izgradi, a završena je godinu dana kasnije, u periodu vladavine Abidin paše.

Foto Infolid

Halil beg 1495. godine sagradio je Ramazanoglu palatu, smeštenu tik uz Ulu džamiju. Ova zadužbina Piri paše bila je konačište Javuz sultan Selima, u kojoj je spavao tri noći, tokom putovanja za Egipat, ali i sultana Murata 4. koji je tu konačio tokom putovanja za Bagdad. Obilazeći ove građevine u očima naših reportera stvarale su se slike slavnih turskih sultana, kao da smo ih videli i čuli, kao da su nas pozvali da uđemo u Ulu džamiju i obavimo namaz.

Foto Infolid

Huk reke Sejhan dopirao je do naših srca i mamio nas da odemo do Kamenog mosta koji povezuje dva okruga, Sejhan i Juregir. Svedok rimskog perioda, ovaj most je jedan od mnogobrojnih simbola Adane.

Ustvari, u Adani je sve simbol, ljudi su simboli svojih života, zanata, svojih časnih porodica, svaki čovek u Adani simbolizuje tursku zastavu i himnu, simbolizuje državu i vernost. U Adani je svaki insan simbol za dobar zalogaj, mirisnu kuhinju… U Adani je svaki korak zemlje, svaka stopa, svedok vekovne, višehiljadite istorije.

I tako je Kameni most, star 1.700 godina, ustvari najstariji most na svetu. Sagradio ga je Auksentios, dugačak jer 319, a širok 11,4 metra. Kameni most povezao nas je sa Adanom, stvorio neraskidivu vezu sa ovom metropolom koja je proglašena za evropsku regiju budućnosti.

Šetajući gradskim ulicama, opijao nas je miris hrane, voća i povrća, čajeva i kolača koji su izloženi na izlozima. Gurmani nisu izdržali… I opet se čulo „bujrum, bujrum…“

Ovde se sprema najlepši kebap, Adana kebap. Onbasilar restoran ima tradiciju dugu 118 godina.

Najkvalitetnije meso nanizano je na maču, koji se okreće iznad žara. Prethodno je majstor samo za nas i naše oči ručno samleo meso, demonstrirao svoje umeće zatvorenih očiju.

Ubrzo se jelo našlo ispred nas, a za koji minut je nestalo iz tanjira. Tražilo se još i još…

Kazim bife je lokal koji nije dobro preskočiti i zaobići. Tu majstori pripremaju najbolji banana šejk na svetu. Smrznuto mleko i banana, dobro izmešani i servirani u brendiranim čašaća Kazim bifea. Ubruo nam je postalo jasno zašto se ispred ovog lokala gužva ne smanjuje.

Peti grad po veličini u Turskoj osvojio je srce naše novinarske ekipe koja je sebi obećala da će se baš tu vratiti još koji put.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno