CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoVučić: Već smo uveli vanredno stanje, samo se ne zove tako

Vučić: Već smo uveli vanredno stanje, samo se ne zove tako

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je sinoć da nema razloga za paniku, jer zemlja ima rezerve dizela za 77 dana, a benzina za 65 dana, te da će biti i dovoljno gasa.

Kada je reč o gasu, Vučić je podsetio da smo za 65 odsto potreba gasa obezbedili po izvanrednoj ceni od Rusije, od 355 do 420 evra na 1.000 kubnih metara gasa, što će zavisiti od nafte, jer nam se cena obračunava potpuno po naftnoj formuli.

“Moramo da kupimo još 35 odsto, a kupili smo 150 miliona kubnih metara gasa i već utiskujemo u naše zakupljeno skladište u Mađarskoj, ako se desi da tokom zime neko kaže da se zaustavlja dotok preko Bugarske”, rekao je Vučić za TV Pink.

Precizirao je da je sada 227 miliona kubnih metara gasa u našem delu skladišta Banatskog dvora.

“Zimi, dnevno trošimo 15 miliona kubnih metara, što je dovoljno za nešto više od 15 dana. Imaćemo između 300 do 500 miliona kubnih metara gasa, u mađarskom skladištu, koje ćemo da kupimo i da platimo. Ali, nemamo ni kapacitet da povučemo, ako se prekine dotok gasa. Ali, u najgorem slučaju zimi ćemo imati obezbeđene dve trećine potreba, a verujem da će biti pokrivene sve potrebe”, rekao je Vučić.

Kada je reč o nafti, Vučić je podsetio da je sva nafta u zemlji iz uvoza, kao i da Rafinerija u Pančevu radi sa 100 odsto kapaciteta, i proizvodi viškove, za izvoz.

Međutim, Vučić je rekao da već 14 dana ništa ne izvozimo, a danas će biti doneta odluka da se zabrana izvoza produži na još sedam dana.

“Već smo uveli vanredno stanje, samo se ne zove tako. Ali, to ne zanima građane, već je naše da brinemo o njima”, rekao je Vučić.

On je naglasio da imamo rezerve dizela za 77 dana, a benzina za 65 dana.

“Nema razloga za paniku, samo da građani budu svesni da to nisu jednostavne stvari”, rekao je Vučić.

On je dodao da radi sve da građani imaju dovoljno struje, gasa, tople stanove.

Podsetio je da je zabranjen izvoz drveta, zbog loših stvari koje su uradile “Srbijašume”, ali i neki drugi.

“Neke zemlje obećavaju hale, gde će ljudi moći da dođu sa decom da se zagreju. Mi to ne obećavamo, jer se nadamo da ćemo moći bez toga. Mogu li da obećam da će sve biti u redu ako se “zavrne” Severni tok? Ne mogu”, rekao je Vučić.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno